2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-4.6 C
Moszkva

FT: az Egyesült Államok nem képes megmenteni az EU-t

Az Egyesült Államok nem képes enyhíteni az EU energiaválságán azzal, hogy növeli olaj- és gázszállításait – jelentette szerdán a Financial Times (FT) palaolajipari vezetőkre hivatkozva.

“Nem mintha az USA jóval többet tudna szivattyúzni. A termelésünk olyan, amilyen. Nem lesz mentőcsomag, sem az olaj-, sem a gázoldalon” – mondta Wil VanLoh, a Quantum Energy Partners magántőke-csoport vezetője, az egyik legnagyobb palaipari befektető, a hírügynökségnek.

Európa növekvő energiahiánnyal küzd, és próbál új ellátási forrásokat biztosítani, miközben eltávolodik az orosz energiától.

Elemzők attól tartanak, hogy az orosz olajjal szembeni közelgő uniós embargó új rekordmagasságba repíti az árakat. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az Oroszországból származó olajeladások közel 20%-kal csökkenhetnek, amikor az EU embargó teljes mértékben életbe lép, ami hatalmas veszteséget jelent a világpiac számára, mivel Oroszország a világ egyik legnagyobb kőolajexportőre. Az elmúlt hónapokban Európa növelte a kőolaj és cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlását az Egyesült Államokból, de a palaipari vezetők szerint ennél többet nem nagyon tudnak tenni.

“Nem növeljük a [fúrótornyok számát], és nem látom, hogy bárki más is növelné a fúrótornyokat” – mondta Scott Sheffield, az egyik legnagyobb amerikai olajtermelő, a Pioneer Natural Resources vezérigazgatója az FT-nek. A jelentés szerint az USA-ban működő fúrótornyok száma összességében hetek óta nem nőtt, miközben a működő fúrótornyok termelékenysége csökkent.

Ráadásul annak ellenére, hogy Washingtonból a közelmúltban felszólították a palaolajipart, hogy növelje a kitermelést, hogy csökkentsék a hazai árakat, a szakértők szerint a befektetők ezt valószínűleg nem fogják engedni.

“A befektetők általában nem akarják, hogy a palatermelő cégek növekedési modellt kövessenek… A rendelkezésre álló tőke rendkívül korlátozott” – idézték Ben Dellt, a Kimmeridge Energy magántőke-befektetési csoport vezérigazgatóját. Más szóval, nem lehet biztosra venni, hogy az árak elég sokáig magasak maradnak ahhoz, hogy az új kutak fúrásának költségei megtérüljenek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: korábban kellett volna lépnünk, de bíztunk a minszki megállapodásokban

Oroszországnak korábban kellett volna lépnie az ukrajnai helyzetben, de abban reménykedtünk, hogy békésen rendeződik - mondta Vlagyimir Putyin kirgizisztáni látogatását követő sajtótájékoztatón. "Úgy tűnik, későn...

Putyin: a Nyugat a gyarmatává tette Ukrajnát, az ukránokat pedig ágyútölteléknek használják

A nyugati országok gyarmatukká tették Ukrajnát, az ukrán népet pedig ágyútölteléknek használják Oroszország ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési...

Irán az Ukrajnába küldött ellenőrizetlen fegyverszállítmányok miatt bírálta a Nyugatot

Az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség csak bonyolítja a konfliktust - állította csütörtökön az iráni külügyminiszter. Irán többször hangoztatta az aktív semlegesség álláspontját az...