2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Putyin: a Nyugat felhasználja Zelenszkij zsidó származását, hogy elterelje a figyelmet az ukrán neonácikról

Volodimir Zelenszkij zsidó származását arra használni, hogy az ukrán nacionalisták bűnösségét fedezze a második világháború alatti holokausztban, undorító – jelentette ki kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, hozzátéve, hogy Sztepan Bandera követői felelősek 1,5 millió zsidó meggyilkolásáért.

“Fontosnak tartom megismételni, hogy a nyugati irányítóik a modern Ukrajna élére egy zsidó származású, zsidó gyökerekkel rendelkező embert állítottak – véleményem szerint ezzel a jelenlegi ukrán állam emberellenes alapjait leplezték” – mondta Putyin Pavel Zarubin újságírónak.

“Ez teszi az egész helyzetet olyan rendkívül undorítóvá, hogy egy etnikai zsidó fedezi a nácizmus és azok dicsőítését, akik annak idején Ukrajnában végrehajtották a holokausztot, kiirtva 1,5 millió embert” – tette hozzá az orosz elnök.

“Az egyszerű izraeli polgárok jöttek rá erre a legjobban. Csak nézzék meg, mit írnak az interneten”.

Putyin éppen befejezte a találkozóját a Győzelem Bizottsággal – a hazafias neveléssel és a veteránok ügyeivel megbízott tanácsadó testülettel. Az orosz elnök a bizottság egyik tagjával folytatott beszélgetés során vetette fel a kérdést, rámutatva, hogy Moszkva talán nem tett eleget a náci kollaboránsok Ukrajnában és a balti államokban elkövetett atrocitásaival kapcsolatos tények ismertetése érdekében.

“Amikor az ember megnézi a tényleges levéltári dokumentumokat, egyszerűen megfagy a vér az ereiben, lehetetlen könnyek nélkül rájuk nézni, és ezt elő kell venni és meg kell mutatni. Kit dicsőítenek a jelenlegi hatóságok? Ezek az emberellenesek piedesztálra emelik a véres gyilkosokat, és az ő arcképüket ábrázoló transzparenseket viszik, miközben végigvonulnak városaik főutcáin” – mondta Putyin a bizottság előtt.

A német hadsereg és az SS “delegálta” a zsidók lemészárlását a helyi nacionalistáknak és antiszemitáknak, például a Sztepan Bandera vezette OUN-nak és UPA-nak – mutatott rá az orosz elnök.

“Nem vagyok biztos benne, hogy Ukrajnában minden ember tud erről. Tehát tegyünk meg itt mindent, amit tudunk, hogy megmutassuk nekik, rendben?”. mondta Putyin a bizottságnak.

Banderát a Szovjetunió és Lengyelország is háborús bűnösnek nyilvánította a holokausztban és a lengyelek tömeges meggyilkolásában játszott szerepe miatt a mai Nyugat-Ukrajna területén. Az USA-barát kijevi kormány azonban 2010-ben nemzeti hőssé nyilvánította őt, és a nacionalisták azóta minden január 1-jén fáklyás felvonulásokkal tisztelegnek előtte az ukrán nagyvárosokban születésnapja alkalmából.

Putyin korábban értetlenségét fejezte ki, hogy Zelenszkij zsidó származása miatt elfogadja Bandera dicsőítését. Zelenszkij nagyapja, Szemjon szintén harcolt a második világháborúban, és két Vörös Csillag kitüntetést kapott bátorságáért és hősiességéért.

A jelenlegi ukrán elnök korábban színész volt, és 2019-ben az Oroszországgal való béke ígéretével indult az államfői posztért, hogy aztán hónapokkal a hivatalba lépése után teljesen megváltoztassa az irányt, és a keményvonalas nacionalistákkal lépet szövetségbe.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó