2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Oroszország sokkolta az olajpiacot: 2022 novembere óta nem látott csúcson az olajára

Oroszország az év végéig napi 300 ezer hordóval (bpd) meghosszabbítja az olajexport önkéntes csökkentését – jelentette be kedden Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes.

“Az exportra szánt olajkínálat további önkéntes csökkentése az OPEC+ országok által az olajpiacok stabilitásának és egyensúlyának fenntartása érdekében hozott elővigyázatossági intézkedések megerősítését célozza” – jelentette ki a tisztviselő.

Oroszország havonta felülvizsgálja önkéntes csökkentését, hogy “a világpiaci helyzettől függően mérlegelje a csökkentés elmélyítésének vagy a termelés növelésének lehetőségét” – tette hozzá Novak.

Az intézkedés “az Oroszország által korábban, 2023 áprilisában bejelentett önkéntes csökkentésen felül történt, amely 2024. december végéig tart” – magyarázta a miniszterelnök-helyettes.

A világ második legnagyobb olajtermelője a másik nehézsúlyú olajnemzettel, Szaúd-Arábiával lépést tartva csökkenti az olajkitermelést és az exportot. Rijád kedden külön nyilatkozatban hosszabbította meg az év végéig a napi 1 millió hordónyi önkéntes termeléscsökkentést – közölte az SPA hírügynökség egy energiaügyi minisztériumi tisztviselőre hivatkozva.

A csökkentés legújabb köre azon az önkéntes, 1,66 millió hordó/napos csökkentésen felül jött létre, amelyet néhány OPEC+ tag először áprilisban jelentett be, majd megállapodtak abban, hogy 2024 végéig meghosszabbítják.

A csökkentéseket azért nevezik önkéntesnek, mert kívül esnek az OPEC+ hivatalos politikáján, amely minden nem mentesített tagot kötelez a termelési kvóták egy részére.

Az OPEC+, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét és szövetségeseit, köztük Oroszországot tömörítő csoport, amely a világ kőolajának mintegy 40%-át termeli ki, 2022 novembere óta csökkenti a kitermelést.

A hírek hatására a Brent nemzetközi referenciaolajkeverék ára 2022 novembere óta először ugrott 90 dollár/hordó fölé.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó