2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Drónfelvétel is megerősítette a brit Challenger 2 harckocsi megsemmisülését

Egy brit gyártmányú Challenger 2 harckocsi megsemmisült az oroszországi Zaporozsjei régióban zajló harcban – derül ki az interneten terjedő felvételekből. A járművet Rabotino falu közelében találták el, ahol az elmúlt hetekben heves harcok folytak az orosz és ukrán csapatok között.

A videó, amelyen egy kigyulladt Challenger 2 harckocsi látható, hétfőn került fel az internetre. A felvételt ukrán katonák készítették, akik egy autóval haladtak el a harckocsi mellett, miközben abból sűrű fekete füst áradt. A videón a Challenger 2 mellett egy úttesten elhagyott ukrán T-64-es harckocsi, egy sérült BMP-családba tartozó gyalogsági harcjármű, valamint több mozgásképtelen páncélozott és egyéb jármű is látható.

A harckocsi megsemmisüléséről kedden további bizonyítékok jelentek meg, amelyeket az orosz Telegram-csatornák tettek közzé az interneten. Egy drónvideó felvételein a tank teljesen kiégett, a földön olvadt fémfoltok láthatók.

Az állóképeken a tank közelében megsemmisült ukrán járművek halmaza is látható, nevezetesen két szovjet korabeli BMP-1 harcjármű, egy amerikai gyártmányú M113-as páncélozott személyszállító, amelynek hiányzik a tornya, valamint egy kisteherautó.

A Challenger 2 megsemmisülése az első megerősített veszteség az ilyen típusú járművek esetében az ukrán konfliktusban. Kijev az év elején 14 ilyen harckocsit kapott Nagy-Britanniától, és a jelentések szerint a járművek korlátozott számú bevetésben jártak.

Ráadásul úgy tűnik, hogy ez lett az első valódi harci veszteség az ilyen típusú harckocsik esetében, mivel az egyetlen, még 2003-ban Irakban elveszett egységet a brit hadsereg egy baráti tűzzel kapcsolatos incidensnek tulajdonította. A brit hadsereg hivatalos honlapján található Challenger 2 harckocsik leírása szerint ezeket a járműveket “boszniai és hercegovinai, koszovói és iraki műveletekben használták, és soha nem szenvedtek veszteséget az ellenség kezétől”. Utóbbi információt most módosítani kell.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...

Erős robbanások Kijevben és Ukrajna számos régiójában (videó, képek)

Az ukrán sajtó szerint erős robbanások rázták meg Kijevet. "Kijevben erőteljes robbanások" - jegyezte meg a Közélet hírek nevű ukrán Telegram-csatorna. Korábban a csatorna a Kijevi...
spot_img

Videó