2022, május 19.
21.6 C
Budapest
10 C
Moszkva
Hiredetés

Putyin: a G7 nem szervezet, hanem érdekszövetség

Az ukrajnai helyzet békés megoldásának lehetőségeiről, az Oroszországgal szembeni szankciókról, a nemzetközi terrorizmus fenyegetéséről, valamint az élelmiszerbiztonságról is egyeztetett egymással Matteo Renzi olasz kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az Expo2015 milánói világkiállításon tartott találkozójukon. A közös sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin azt hangoztatta, hogy Ukrajnában az egyetlen megoldás a béke. “Nincsen alternatíva a békés megoldásra” – fogalmazott.

A Moszkvával szembeni szankciókkal kapcsolatban az orosz elnök kijelentette, hogy ezeket módosítani kell, vagy pedig eltörölni az Oroszországgal gazdasági kapcsolatban levő államok érdekében is. Putyin megjegyezte, hogy a Moszkvával szembeni embargó és szankciók okozta helyzet megoldására hangzatos nyilatkozatok helyett minden félnek “a földön kell járnia”.

“a G7 nem szervezet, hanem érdekszövetség”

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy Olaszország a negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere Oroszországnak, de az utolsó negyedévben a csereforgalom 25 százalékkal visszaesett a szankciók miatt. “Úgy gondolom, nemcsak az orosz, hanem az olasz fél sem akar visszaesést” – jelentette ki az orosz elnök. A világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G7 csoporttal kapcsolatban Putyin azt mondta, hogy Moszkvának jelenleg semmilyen kapcsolata nincsen vele. Kijelentette: a G7 nem szervezet, hanem érdekszövetség. Hozzátette: “Oroszország korábban alternatív szemléletet képviselt a G7-csoportban, de partnereink úgy döntöttek, hogy nincsen ránk szükségük”. Hangsúlyozta, hogy a húsz vezető, fejlett és felzárkózó gazdasági hatalmat tömörítő G20-as csoportban ugyanakkor Moszkva egyre szorosabb együttműködést létesít Kínával, Indiával, Pakisztánnal és az afrikai államokkal.

Matteo Renzi elmondta, hogy a kétoldalú megbeszéléseken Vlagyimir Putyin iránymutatónak nevezte a februárban aláírt, úgynevezett Minszk-2 megállapodást. “Ha ez teljes mértékben megvalósul, az Oroszországot sújtó szankciók elvethetők” – szögezte le Renzi. Az olasz miniszterelnök beszámolója szerint a megbeszélésen szó volt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet képviselte terrorfenyegetésről és az élelmiszerbiztonságról is.

/A Líbiában bekövetkezett “társadalmi-gazdasági katasztrófa” a 2011-es NATO-beavatkozás eredménye/

Líbiával kapcsolatban Putyin kijelentette, hogy az észak-afrikai államban bekövetkezett “társadalmi-gazdasági katasztrófa” a 2011-es NATO-beavatkozás eredménye. Hozzátette: Líbiában jelenleg szintén a békés megoldás az egyetlen járható út, és Moszkva ezt az állásfoglalást képviseli majd egy Líbiára vonatkozó esetleges ENSZ-határozat esetén.

Vlagyimir Putyin az Oroszország-napra érkezett a milánói világkiállításra. A két elnök közösen meglátogatta Oroszország és Olaszország pavilonját. A világkiállítás területén Putyint éltetők is összegyűltek. A Putyin vezette népes orosz delegáció tagja volt a Rosznyefty olajvállalat és a Gazprom energiacég elnöke is. Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter aláírta a világkiállítás témáit összefoglaló Milánói Chartát. Vlagyimir Putyint szerda délután a Vatikánban fogadja Ferenc pápa, és a programjában találkozó szerepel Sergio Mattarella olasz államfővel, valamint Silvio Berlusconi volt miniszterelnökkel is.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS