2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Politico: újabb ország küldhet tankokat Ukrajnának

Franciaország Leclerc harckocsik szállítását fontolgatja Ukrajnának, így igyekezve leküzdeni Németország vonakodását a hasonló kötelezettségvállalástól – jelentette csütörtökön a Politico saját forrásokra hivatkozva. Amennyiben Franciaország erre a döntésre jut, akkor a harmadik ország lenne, amely nyugati gyártású nehézpáncélosokat ígér Kijevnek.

A hírügynökségnek nyilatkozó francia tisztviselő szerint Párizs azért folyamodhat ehhez a lépéshez, hogy Németországnak közös keretet biztosítson az Ukrajnának szánt harckocsiszállításokra. A német kormány többször is azzal érvelt, hogy nem szállít Kijevnek Leopard 2 harckocsikat, arra hivatkozva, hogy az ilyen fegyverek szállítását szövetségeseivel kell egyeztetni.

Franciaország azonban még nem hozott végleges döntést az ügyben – áll a jelentésben.

“A téma bonyolult és még nem rendezték Párizsban. De gondolkodunk rajta” – mondta egy francia tisztviselő a Politico című lapnak.

Hozzátette, hogy a kérdéssel a vasárnapra tervezett közös francia-német kabinetülésen foglalkozhatnak.

Macron és Zelenszkij

Korábban több hírügynökség is arról számolt be, hogy amikor a Leopard 2 harckocsik Ukrajnába történő szállításáról van szó, Olaf Scholz német kancellár azt szeretné, ha az Egyesült Államok előbb kötelezettséget vállalna a harckocsiszállításokra. Szerdán azonban a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője jelezte, hogy az Egyesült Államok még nem áll készen arra, hogy M1 Abrams harckocsikat küldjön Kijevnek.

“Egyszerűen nem hiszem, hogy már ott tartanánk” – ismerte el Colin Kahl, a Pentagon legfőbb politikai tanácsadója. Az amerikai gyártmányú páncélosokat “nagyon bonyolult és drága berendezésnek” nevezte.

A felhívások, hogy Németország szállítson Kijevnek Leopárdokat, egyre hangosabbak lettek, miután a múlt héten az Egyesült Királyság megerősítette, hogy 14 Challenger 2 harckocsit küld Ukrajnának. Lengyelország szintén bejelentette, hogy “a koalícióépítés részeként” egy Leopard 2 harckocsikból álló századot ad át Ukrajnának, miközben sürgette a többi nyugati partnerét, hogy kövessék a példáját.

A német harckocsik lengyel átadása azonban még nem kapott zöld utat Németországtól, Berlin pedig figyelmeztette Varsót, hogy a szállítás folytatása a jóváhagyása nélkül egyenesen “törvénytelen” lenne.

Oroszország többször is kifogásolta, hogy a nyugati országok fegyvereket küldenek Ukrajnának, azzal érvelve, hogy ez csak meghosszabbítja a konfliktust. Hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának szállított nyugati gyártmányú harckocsik “el fognak égni”, és nem lennének képesek megváltoztatni az ellenségeskedések kimenetelét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...