2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

A Pentagon nem áll készen Abrams harckocsikat küldeni Ukrajnába

Az amerikai kormányzat úgy gondolja, hogy nem jött el az idő az Abrams harckocsik Ukrajnába szállítására – közölte Colin Kahl politikai védelmi államtitkár, aki ukrajnai látogatásáról tért vissza az Egyesült Államokba.

Hangsúlyozta, hogy az USA nem áll készen arra, hogy Abrams harckocsikat küldjön az ukrán fegyveres erőknek.

“Egyszerűen nem hiszem, hogy már ott tartunk” – idézte őt a Reuters.

“Az Abrams harckocsi egy nagyon bonyolult berendezés. Nagyon drága. Nehéz a kiképezés hozzá. Sugárhajtóműve van.”

Szerdán a Suddeutsche Zeitung arról számolt be, hogy Olaf Scholz német kancellár kész engedélyezni Leopard 2 harckocsik szállítását Kijevnek, ha az Egyesült Államok Abrams harckocsikat szállít. Kahl-t megkérték, hogy kommentálja ezt az információt.

“Azt hiszem, ha aggodalomra ad okot, hogy egyedül biztosítsák ezt a képességet, akkor az nem lehet ok az aggodalomra” – válaszolta.

Ezzel együtt a Reuters hangsúlyozza, hogy az amerikai tisztviselő nem erősítette meg, hogy az USA készen állna ezekre a feltételekre.

“De a nap végén, tudja, a német kormány szuverén döntést fog hozni” – mondta.

Véleménye szerint a Bradley harcjárművek biztosítása és a nyugati fegyverkezési kiképzés lehetővé teszi Kijev számára, hogy megváltoztassa a konfliktus dinamikáját, “mivel a gépesített erők nagyobb mértékű alkalmazása révén képes lesz tüzelni és manőverezni”.

“Valójában arra összpontosítunk, hogy ezeket a képességeket Ukrajnába juttassuk a konfliktus következő szakaszában, hogy valóban megpróbáljuk megváltoztatni a dinamikát és folytatni azt a lendületet, amelyet az ukránok a nyár végén és az ősz elején tapasztaltak” – állította.

Várhatóan az Ukrajnának nyújtandó amerikai katonai segélycsomag következő összege elérheti a 2,6 milliárd dollárt. Az Associated Press szerint ez többek között mintegy 100 Stryker harcjárművet és legalább 50 Bradley-t tartalmazhat.

A Pentagon becslései szerint Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletének kezdete óta az Egyesült Államok több mint 24,2 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Kijevnek.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és más orosz tisztviselők többször is felhívták a figyelmet arra a veszélyre, hogy az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok más régiókba kerülnek. Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna nyugati felfegyverzése közvetlenül fenyegeti az európai és a globális biztonságot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...