2023, szeptember 21.
17.4 C
Budapest
15.7 C
Moszkva

Ukrajna erőszakkal kényszerítené haza az elmenekült hadköteles férfiakat

Az országot mozgósítás közben elhagyó, hadköteleskorú ukrán férfiakat erőszakkal hazavinnék, hogy bíróság elé állítsák őket – mondta David Arahamija ukrán parlamenti képviselő csütörtökön az országos televízióban. Azokat, akiknek úgy sikerült elmenekülniük, hogy megvesztegették a hivatalnokokat, vagy olyan igazolásokat hamisítottak, amelyek állítólag alkalmatlannak mutatják őket a katonai szolgálatra, büntetőeljárás alá kell vonni – tette hozzá.

Ukrajna most aktívan fejleszti “nemzetközi jogsegélymechanizmusait” – mondta Arahamija, aki Volodimir Zelenszkij elnök “Nép szolgája” pártjának frakcióját vezeti a parlamentben.

“A bűnüldöző hatóságaink kiadatási kérelmet nyújthatnak be az ilyen emberek ellen a világ szinte bármely országában, kivéve Oroszországot” – mondta a képviselő. “Mi lesz azokkal az emberekkel, akik ezt tették? Vádat fognak emelni ellenük … megvesztegetés, okirat-hamisítás és mozgósítás kicselezése miatt”.

Szavai alig egy nappal azután hangzottak el, hogy Kijev bejelentette, hogy tervei szerint felülvizsgálja az összes sorozás alóli mentességet, hogy “foglalkozzon” minden olyan “egyértelműen megalapozatlan és törvénytelen” döntéssel, amely megkímélte a potenciális sorkatonákat a mozgósítástól és a frontra küldéstől.

Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője, Olekszij Danyilov azt mondta, hogy Kijev egy “újonnan jóváhagyott” tervet készít elő a további mozgósításra, és annyi embert hív be, amennyire a harcok folytatásához szüksége lehet.

Augusztus elején Zelenszkij minden egyes regionális sorozási megbízottat elbocsátott, miután az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU által feltárt korrupciós botrányok sorát leplezte le. Az ukrán hatóságok 112 büntetőeljárást indítottak a tisztviselők ellen, akik állítólag 6000-10 000 dollárt kértek a katonai szolgálat alóli csalárd orvosi mentesítésért.

A BBC szerint az ukránok a jelek szerint nem hajlandóak bevonulni és pótolni az Oroszországgal folyó konfliktus állandó súlyos veszteségeit. A közösségi médiában különböző ukrán régiókban néha 100 ezer tagot is számláló csoportok alakultak, amelyek a sorkatonaság elkerülésének módjait osztják meg egymással – írja a brit műsorszolgáltató. Csaknem 20 000 behívótól elmenekülni próbáló embert fogtak el az országban – jelentette a Financial Times hivatalos adatokra hivatkozva.

Az új mozgósítási hullámra akkor kerül sor, amikor Kijev az orosz erők ellen június elején indított, sokat hangoztatott ellentámadással küzd. Az orosz védelmi minisztérium augusztus eleji becslései szerint Ukrajna a harcok első két hónapjában legalább 43 ezer embert és mintegy 5000 nehézgépet veszített.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...

Erős robbanások Kijevben és Ukrajna számos régiójában (videó, képek)

Az ukrán sajtó szerint erős robbanások rázták meg Kijevet. "Kijevben erőteljes robbanások" - jegyezte meg a Közélet hírek nevű ukrán Telegram-csatorna. Korábban a csatorna a Kijevi...
spot_img

Videó