2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Politico: az USA felgyorsítja a taktikai bombák európai telepítését

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy felgyorsítja a korszerűsített B61-12-es taktikai bombák európai telepítését, amelyeket már decemberben a kontinensen lévő NATO-bázisokra szállítanak – írja a Politico.

A lap szerint amerikai tisztségviselők egy brüsszeli zárt NATO-ülésen azt mondták, hogy a bombák a tervezettnél korábban érkeznek. Eredetileg 2023 tavaszára tervezték európai telepítésüket.

A B61-es program korszerűsítéséről évek óta nyíltan beszélnek a költségvetési dokumentumokban és nyilvános nyilatkozatokban, és a Pentagon tisztviselői szerint a korszerűsítésre azért van szükség, hogy a készlet korszerűsített és biztonságos legyen.

A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder dandártábornok e-mailben azt válaszolta a lapnak, hogy “bár nem fogjuk megvitatni nukleáris arzenálunk részleteit, az amerikai B61-es nukleáris fegyverek modernizációja már évek óta folyamatban van, és a régebbi fegyverek biztonságos és felelősségteljes cseréjére vonatkozó tervek a korszerűsített B61-12-es változatokra való biztonságos és felelősségteljes cseréje része a régóta tervezett és ütemezett modernizációs erőfeszítésnek.”. Ez semmilyen módon nem kapcsolódik a jelenlegi ukrajnai eseményekhez, és semmilyen módon nem gyorsították fel.”

Az érkezési dátum meglepetésként érte néhány régi megfigyelőt, akik attól tartanak, hogy ez tovább szíthatja az amúgy is veszélyes helyzetet Európában.

A brüsszeli ülésen tett bejelentés napokkal azelőtt történt, hogy a NATO megkezdte a Steadfast Noon néven ismert éves nukleáris hadgyakorlatát. A kéthetes gyakorlat vasárnap ér véget, és mintegy 70 repülőgép vesz részt rajta. Szerdán pedig Oroszország tartott egy nukleáris gyakorlatot, amelyet védelmi vezetője úgy jellemzett, hogy a Kreml szerint egy Oroszország elleni nukleáris támadás megtorlásaként “masszív nukleáris csapást” szimulál.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...