2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Norvégia is ellenzi az orosz gázárplafon bevezetését

Norvégia ellenzi azt az uniós javaslatot, hogy mesterséges árplafont állapítsanak meg az orosz földgázra – közölte az ország olaj- és energiaügyi minisztériuma.

“Ez súlyosbíthatja az Európának már most is fennálló problémáját, nevezetesen a gázhiányt” – mondta Stein Grimsrud, a minisztérium szóvivője az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva.

Norvégia az EU kulcsfontosságú gázszállítójává vált, miután a szankciók és a műszaki problémák miatt az orosz gázszállítások csökkentek. Az Oroszországból a blokkba importált gáz aránya az év eleje óta 41%-ról 9%-ra csökkent – mondta nemrég Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa. Norvégia korábban az EU második legnagyobb gázszállítója volt, az EU szükségleteinek mintegy 20%-át fedezte. Idén nyáron Oslo hét új tengeri mezőn engedélyezte a gázkitermelést, ami 2022-ben 8%-kal növeli a gázkitermelést 2021-hez képest.

A minisztérium azt is megerősítette, hogy idén mintegy 122 milliárd köbméter gáz szállítását tervezi az EU-ba. Összehasonlításképpen: 2022 előtt Oroszország évente mintegy 130 milliárd köbmétert szállított csővezetéken és 20 milliárd köbmétert LNG formájában a blokkba.

Egyes elemzők azonban megjegyzik, hogy Norvégiának nincs meg a kapacitása ahhoz, hogy annyi gázt szállítson az EU-ba, ami fedezné az orosz áramlások kiesését.

“Norvégia képtelen megoldani a jelenlegi energiaválságot, mert exportjának komolyabb bővítése a korlátozott tartalékok miatt lehetetlen. Megjegyezzük azt is, hogy Norvégia a növekvő gázárak miatt növelte nyereségét, és nem tervezi, hogy részt vegyen a gázárak felső határának meghatározásában. Oslo azt ajánlja európai partnereinek, hogy hosszú távú szerződések alapján dolgozzanak” – közölte az Izvesztyija című lap.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...