2023, október 2.
13.9 C
Budapest
9.3 C
Moszkva

Politico: az EU elismeri, hogy Ukrajna nagyon korrupt ország, ami hátráltatja a csatlakozását

Az Ukrajnában széles körben elterjedt korrupció akadályozhatja Kijev törekvését az uniós tagságra – mondta egy nyugat-európai diplomata hétfőn a Politico című lapnak. Elmondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a probléma kezelésére tett erőfeszítései Brüsszelt is figyelmeztetik.

Ukrajna tavaly februárban kérte felvételét az Európai Unióba, és négy hónappal később hivatalosan is megkapta a tagjelölti státuszt. Bár Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke várhatóan szerdai, az Unió helyzetéről szóló beszédében kitér majd a bővítés kérdésére, Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke pedig ígérte, hogy 2030-ig minden tagjelölt országot felvesznek, viszont Ukrajna pályázatát hátráltathatja a burjánzó korrupció.

Ukrajna nagyon korrupt ország – mondta egy név nélkül nyilatkozó nyugat-európai diplomata a Politico című lapnak.

“Szeretnénk pozitív jelzést adni Ukrajnának, de az olyan dolgok, mint ez a javaslat, hogy nagyobb hatalmat adjunk Ukrajna hírszerző szolgálatainak a korrupcióval kapcsolatban, rossz üzenetet közvetíthetnek”.”

A szóban forgó javaslatot Zelenszkij a múlt hónapban vetette fel. Az ukrán védelmi minisztérium állítólagosan korrupt tisztviselőinek eltávolítását követően Zelenszkij bejelentette, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) bízza meg a korrupciós ügyek kivizsgálásával és felkutatásával, ezzel elvéve a nyomozati jogkört az ország több korrupcióellenes ügynökségétől.

Az SZBU kizárólag Zelenszkijnek tartozik beszámolási kötelezettséggel. Ukrajna meglévő korrupcióellenes ügynökségeinek képviselői a múlt hónapban a Politico-nak azt mondták, hogy azzal, hogy az SZBU-t teszi meg az egyetlen olyan szervnek, amely jogosult az ilyen ügyek kivizsgálására, Zelenszkij lényegében saját magának adja meg a hatalmat annak eldöntésére, hogy mely korrupt tisztviselők ellen emeljen vádat, és melyeket védje meg.

A Korrupcióellenes Akcióközpont vezetője, Vitalij Sabunin szerint ezeknek a félelmeknek van precedensük. Oleh Tatarov, Zelenszkij hivatalának helyettes vezetője ellen tavaly az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal folytatott nyomozást, amikor az ügyet váratlanul átadták az SZBU-nak. “Ott lett eltemetve” – mondta Sabunin. “Most [Zelenszkij] hivatala akarja ezt a gyakorlatba átültetni”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó