2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Pentagon: az USA Oroszország meggyengítését akarja

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter túl gyengének akarja Oroszországot látni egy újabb háborúhoz.

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus miatt Oroszország túlságosan “meggyengüljön” ahhoz, hogy “lerohanjon” egy szomszédos államot – mondta Lloyd Austin védelmi miniszter hétfőn újságíróknak, egy nappal azután, hogy Ukrajnába látogatott, hogy ott találkozzon Volodimir Zelenszkij elnökkel és kabinetjének tagjaival.

Arra a kérdésre, hogy miként határozná meg “Amerika sikercéljait” Ukrajnában, Austin kijelentette, Washington azt szeretné, ha az ország “szuverén terület maradna, demokratikus ország, amely képes megvédeni szuverén területét”.

Majd hozzátette, hogy az Egyesült Államok azt szeretné, ha Oroszország “meggyengülne” az Ukrajnával fennálló konfliktus miatt.

“Már így is jelentős katonai képességet és sok katonáját elvesztette” – állította Austin, kifejtve, hogy Washington “azt szeretné, ha nem lenne képes nagyon gyorsan újjáépíteni ezt a képességet”.

Antony Blinken amerikai külügyi államtitkár megismételte Austin érzéseit, kijelentve, hogy Moszkva már “kudarcot vallott” abban az állítólagos céljában, hogy “teljesen leigázza Ukrajnát, elvegye szuverenitását, elvegye függetlenségét”. Oroszország azonban nem fejezte ki azt a szándékát, hogy megszállja vagy “leigázza” Ukrajnát sem katonailag, sem más módon.

Blinken méltatta az USA és a szövetségesek által bevezetett szankciók hatását, kijelentve, hogy az “Ukrajna masszív támogatására, az Oroszország elleni masszív nyomásgyakorlásra” irányuló “stratégiának” “valódi eredményei vannak”.

“Azt látjuk, hogy ami Oroszország háborús céljait illeti, Oroszország kudarcot vall, Ukrajna sikerrel jár” – folytatta, és ragaszkodott ahhoz, hogy “a szuverén, független Ukrajna sokkal tovább lesz jelen, mint ameddig Vlagyimir Putyin a hatalmon van, és a mi támogatásunk Ukrajnának a továbbiakban is folytatódni fog… amíg nem látjuk a végső sikert”.

Moszkva ugyanakkor kijelentette, hogy hadművelete a tervek szerint halad, és céljait el fogja érni.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy a jelenlegi szlovákiai amerikai nagykövetet, Bridget Brinket küldi az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetének, betöltve ezzel a 2019 óta betöltetlen pozíciót. Ő azonban egyelőre nem Ukrajnában fog állomásozni, hanem “egynapos kirándulásokat” tesz majd Lengyelországból a nyugat-ukrajnai Lembergbe, amíg Washington újra megnyitja kijevi nagykövetségét.

Blinken és Austin vasárnapi látogatását “biztonsági okokból” titokban tartották, amíg a páros hétfőn már elhagyta az országot. A találkozó során ígéretet tettek arra is, hogy több százmillió dollárral több fegyvert küldenek Ukrajnának, beleértve a “nem szabványos lőszereket” és a légvédelmi rendszerek korszerűsítését, amelynek célja, hogy a kelet-európai országot a NATO-szabványok szintjére emeljék. Az USA a Biden-kormányzás kezdete óta több mint 3 milliárd dollár értékű “biztonsági támogatást” küldött Ukrajnának.

Moszkva többször elítélte az USA és más NATO-országok által Kijevbe küldött fegyverszállításokat, mondván, hogy azok csak destabilizálják a helyzetet és hátráltatják a béke kilátásait. Ragaszkodik ahhoz is, hogy a nyugati konvojok az orosz erők legitim célpontjaivá válnak, amint ukrán területre lépnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...