2023, január 27.
-0.4 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Titokban és váratlanul érkeztek magas rangú amerikai tisztviselők Kijevbe

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter vasárnap előre be nem jelentett látogatást tett Ukrajnában, ahol további katonai finanszírozást és diplomáciai támogatást ígértek az országnak.

Hírügynökségek közölték, hogy biztonsági aggályok miatt a washingtoni csúcsdiplomatát és a védelmi főnököt kísérő újságíróknak megtiltották, hogy beszámoljanak az útról, amíg a tisztviselők el nem hagyják Ukrajnát.

Volodimir Zelenszkij elnök szombaton sajtótájékoztatón jelentette be a látogatást, de az Egyesült Államok csak hétfőn erősítette meg nyilvánosan, hogy az meg is történt.

“Lehetőségünk nyílt arra, hogy közvetlenül is demonstráljuk az ukrán kormány és az ukrán nép iránti folyamatos, erős támogatásunkat” – mondta Blinken újságíróknak, miután Ukrajnából Lengyelországba utazott.

Az általunk bevezetett stratégia, az Ukrajna iránti masszív támogatás, az Oroszországgal szembeni masszív nyomásgyakorlás, az ezekben az erőfeszítésekben részt vevő több mint 30 országgal való szolidaritás valódi eredményeket hoz.

Austin szerint az Egyesült Államoknak “megvan a gondolkodásmódja” ahhoz, hogy segítsen Ukrajnának megnyerni az Oroszország elleni harcot.

Blinken és Austin több mint 322 millió dolláros új katonai segélyt ígért Volodimir Zelenszkij elnöknek – közölték hírügynökségek amerikai tisztviselőkre hivatkozva. Washington állítólag 165 millió dollár értékben “nem szabványos lőszert” is elad Ukrajnának.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter Kijevben tárgyal az ukrán elnökkel.

“Ez támogatni fogja Ukrajnának azon képességeit, amelyekre szüksége van, különösen a harchoz a Donbasszban” – idézett egy amerikai tisztviselőt a Reuters.

“Ez a támogatás segíteni fogja továbbá az ukrán fegyveres erők átállását fejlettebb fegyverekre és légvédelmi rendszerekre, lényegében NATO-képes rendszerekre”.

A média idézett egy külügyminisztériumi tisztviselőt, aki szerint az amerikai diplomaták visszatérnek a nyugat-ukrajnai Lemberg városába, ami az első lépés a kijevi nagykövetség “mielőbbi” újranyitásához.

A Fehér Ház állítólag a jelenleg szlovákiai nagykövetként szolgáló Bridget Brinket fogja kinevezni kijevi nagykövetnek. Ukrajnában 2019 óta nem volt megerősített amerikai nagykövet.

Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei folyamatosan fegyvereket szállítanak Ukrajnának, a páncéltörő és légvédelmi rakétarendszerektől kezdve a páncélozott járművekig és ágyúkig. Emellett gazdasági szankciókat is hoztak Moszkvával szemben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...