2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Pelosi amerikai biztonsági segítséget ajánlott Oroszország szövetségesének

Nanacy Pelosi amerikai házelnök Azerbajdzsánt tette felelőssé az Örményországgal kialakult jelenlegi kiélezett helyzetért, és biztonsági segítséget ajánlott fel Jerevánnak, amikor vasárnap az örmény fővárosba érkezett.

Pelosi azt mondta, hogy útja kiemelkedő jelentőségű az “Azerbajdzsán által örmény terület ellen intézett törvénytelen és halálos támadások” miatt.

“Határozottan elítéljük ezeket a támadásokat. Ezt az azeriek kezdeményezték, és ezt el kell ismerni” – hangsúlyozta.

Kedden határ menti összecsapások törtek ki Örményország és Azerbajdzsán között, mindkét fél egymást vádolta az erőszak kirobbantásával. Jereván közölte, hogy 135 katonáját vesztette el a harcokban, Baku pedig 79 katonára tette a halálos áldozatok számát.

A két volt szovjet köztársaság továbbra is vitában áll egymással a Hegyi-Karabah régió miatt, amelyet az 1990-es évek óta a Jereván által támogatott örmény erők ellenőriznek, de Azerbajdzsán saját területének részeként tart számon.

A szomszédos országok 2020-ban 44 napos háborút vívtak Hegyi-Karabahért, amely egy Oroszország által közvetített tűzszünettel és egyes területek Bakunak való átengedésével ért véget.

Örményország területi biztonsága és szuverenitása, Örményország demokráciája érték számunkra Amerikában. A más országokkal való kapcsolatainkban ki kell használnunk befolyásunkat, befolyásoló erőnket, megmutatva, hogy az örmény demokrácia és szuverenitás prioritást élvez” – hangsúlyozta Pelosi.

Az Azerbajdzsán agresszív fellépését Örményországgal szemben elítélő határozat hamarosan a kongresszus elé kerül – ígérte a harmadik legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő.

Ugyancsak vasárnap több tucatnyi ember tartott tüntetést Jerevánban, követelve, hogy Örményország lépjen ki az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből (KBSZSZ). A tüntetők jelszavakat skandáltak, miközben örmény és amerikai nemzeti zászlókat vittek magukkal.

Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök korábban a jelenlegi válság közepette a KBSZSZ-hez fordult segítségért, Baku pedig nem sokkal később fegyverszünetet ajánlott Jerevánnak. A blokk közös missziót küldött Örményországba, de tartózkodott a katonai erők oda vezénylésétől, ami elégedetlenséget váltott ki örmény tisztviselőkből.

Pelosi előző látogatása egy másik globális puskaporos hordó volt – Tajvanon – a múlt hónapban az USA és Kína közötti feszültségek jelentős kiéleződését idézte elő.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...