2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Orbán: Ukrajna elveszítheti területeinek a felét is, az EU 2030-ra megszűnhet

Az ukrajnai konfliktus akár 2030-ig is eltarthat, és a Nyugat a hibás azért, hogy a konfliktus nem helyi, hanem globális jellegűvé vált – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Szabad Európa Rádió szerint.

Orbán állítólag egy héttel ezelőtt beszélt egy zárt ajtók mögött tartott rendezvényen, amelyen kormányzó Fidesz pártja vett részt, és beszédének részletei most kiszivárogtak a médiának.

A magyar kormányfő állítólag szeptember 10-én Kötcsén azt mondta támogatóinak, hogy szerinte Ukrajna végül területének harmadát és felét veszítheti el az Oroszországgal való konfliktus miatt – jelentette pénteken a Szabad Európa Rádió a találkozó résztvevőire hivatkozva.

A Moszkva és Kijev közötti harcok – amelyeket az Egyesült Államok, az EU és néhány más ország támogat – egészen 2030-ig folytatódhatnak – figyelmeztetett állítólag Orban.

Az ukrajnai válság helyi konfliktusként kezdődött, de a Nyugat részvétele globális üggyé tette – mondta a miniszterelnök.

A beszámoló szerint Orbán ismét nekiment az Oroszországgal szemben az ukrajnai katonai művelet miatt bevezetett uniós szankcióknak, mondván, hogy az EU saját magát lőtte lábon ezekkel a korlátozásokkal.

A korlátozások következtében kialakult energiaválság miatt az európai ipar 40 százaléka leállhat ezen a télen – tette hozzá.

A magyar államfő beszédében állítólag azt is elárulta, hogy az európai vezetők várhatóan még ősszel döntenek a szankciók további hat hónappal történő meghosszabbításáról, és ragaszkodott ahhoz, hogy meg kell próbálni megakadályozni a hosszabbítást.

A dolgok jelenlegi állása szerint 2030-ra az eurózóna és maga az EU is megszűnhet létezni – idézték Orbánt.

Magyarország viszonylag semleges maradt az ukrajnai harcok február végi kirobbanása óta. Nem volt hajlandó fegyvert küldeni Kijevnek, és következetesen bírálta a Moszkva elleni uniós szankciókat. Budapest, amely nagymértékben függ az orosz energiától, azt is ki tudta harcolni, hogy kivételt kapjon az orosz olajra vonatkozó, a blokk egészére kiterjedő tilalom alól.

A hónap elején Mikulas Bek, a jelenleg az EU Tanácsának elnöki tisztét betöltő Cseh Köztársaság európai ügyekért felelős minisztere arra figyelmeztetett, hogy Magyarország Oroszországgal szembeni álláspontja elméletileg az unióból való kilépéshez vezethet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...