2024, március 3.
15.8 C
Budapest
4.3 C
Moszkva

Az ukrán Ajdar zászlóalj elveszítette harcosainak több mint felét Zajcevó közelében

Az ukrán nacionalisták továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek a Donyecki Népköztársaság (DNR), Herszon, Mikolajiv, Zaporizzsja és Harkov területén – közölte a védelmi minisztérium.

“A Donyecki Népköztársaságban lévő Zajcevo település közelében zajló ellenségeskedések során az 53. gépesített dandár Ajdar nemzeti alakulatának 24. zászlóalja elvesztette személyi állományának több mint felét. Az ukrán fegyveres erők parancsnoksága az egység maradványait Csaszov Jarba vonta vissza” – közölte a hadsereg.

A DNR területén az orosz hadsereg csapást mért az ukrán fegyveres erők 10. hegyi rohamosztagának, 54. és 93. gépesített dandárjának állásaira is. Ezen egységek veszteségei több mint 110 katonát és 20 darab katonai felszerelést tettek ki.

A Harkovi területen a 14. és a 63. gépesített dandár állásait, a Herszon területen pedig a területvédelem 3. különálló zászlóaljának állásait találták el nagy pontosságú rakéták. Ott összesen mintegy 150 nacionalistát semmisítettek meg. Zaporizzsjai területen pedig a 65. gépesített brigádot érte támadás, amely akár száz katonát is elveszített.

Egy másik légicsapás a 28. gépesített dandár és a 79. légideszantos támadó dandár egységeit érte Mikolajiv közelében. Több mint 180 katona, két harckocsi, hét páncélozott harcjármű, három ágyú és tíz jármű semmisült meg.

A védelmi minisztérium a Mikolajiv-Krivorozscska irányban folyó harcokról is beszámolt.

“Az ellenség a 60. gyalogsági dandár és az 57. motorizált gyalogsági dandár három század taktikai csoportjának erőivel, hat harckocsival támogatva sikertelen támadási kísérleteket tett a Herszon területen lévő Myrolyubivka, Mala Seidemynukha és Bilohirka térségében. Az orosz fegyveres erők egységei minden támadást sikeresen visszavertek” – olvasható a jelentésben.

Ezenkívül a nap folyamán az orosz csapatok csapást mértek a Primorje csoport egy rakétakoordinációs pontjára, az Akademija amerikai magánhadsereg egyik zsoldosbázisára és a Kraken nemzeti alakulatra, valamint az ukrán fegyveres erők három parancsnoki állására és két lőszerraktárra.

A légierő megsemmisített egy Sz-300-as irányító lokátort, egy légvédelmi állomást és egy M777-es ágyút. A légvédelmi egységek nyolc drónt és a HIMARS többszörös rakétavető rendszer nyolc lövedékét lőtték le.

Oroszország február 24. óta katonai különleges műveletet folytat Ukrajna denácifikálására és demilitarizálására. Vlagyimir Putyin feladatának nevezte, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven át bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. Az elnök szerint a művelet végső célja a Donbassz felszabadítása és az Oroszország saját biztonságát garantáló feltételek megteremtése.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó: mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért

Mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szijjártó...

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...
spot_img

Videó