2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Peking reagált Biden szavaira, amely szerint Kína eltávolodik Oroszországtól

Moszkva és Peking kapcsolatai egészségesebbek, mint valaha – jelentette ki pénteken Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője, cáfolva Joe Biden amerikai elnök azon állítását, miszerint Kína megpróbál eltávolodni Oroszországtól.

A szokásos sajtótájékoztatón Zhao a kínai-orosz kapcsolatok jelenlegi állapotát kommentálva sziklaszilárdnak nevezte azokat. A tisztviselő szerint Kína és Oroszország “stratégiai együttműködési partnerek az új korszakban”, amelyek soha nem törekedtek arra, hogy konfrontálódjanak vagy célba vegyenek harmadik feleket.

Úgy folytatta, hogy a Moszkva és Peking közötti kapcsolatok hosszú távú egészséges és stabil fejlődése a kölcsönös bizalom magas fokán múlik.

“Kína kész együttműködni Oroszországgal annak érdekében, hogy a két ország közötti kapcsolatok megfelelő irányba történő folyamatos fejlődését előmozdítsa” – tette hozzá Zhao.

Megjegyzései azután hangzottak el, hogy Biden szerdán azt állította, hogy bár Kína “nagy tisztelettel” viseltetik Oroszország és annak elnöke, Vlagyimir Putyin iránt, Peking nem valószínű, hogy a kétoldalú kapcsolatokat szövetségesként tekintené. “Ami azt illeti, egy kicsit távolságtartóak” – jelentette ki az amerikai elnök, anélkül, hogy gondolatmenetét részletezte volna.

Kína többször is elutasította, hogy elítélje Oroszország február végén kezdődött ukrajnai katonai műveletét, vagy azt, hogy csatlakozzon a Nyugat által ezt követően bevezetett szankciókhoz. Ráadásul ragaszkodott ahhoz, hogy a nyugati országok és Kijev nem foglalkozott Moszkva jogos biztonsági aggályaival, miközben a NATO-t bírálta, amiért “töréspontra” sodorta a feszültséget Moszkva és Kijev között.

Október végén a kínai külügyminisztérium közölte, hogy “határozottan támogatja az orosz álláspontot”, miközben segíti Putyin erőfeszítéseit, hogy egyesítse és vezesse az orosz népet, valamint megvalósítsa a stratégiai fejlesztési célokat Oroszország világhatalmi státuszának megerősítése érdekében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...