2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

New York Times: a Fehér Ház megosztott az ukrajnai béke szorgalmazását illetően

Az amerikai kormány megosztott abban a kérdésben, hogy nyomást gyakoroljon-e Ukrajnára, hogy kezdeményezzen béketárgyalásokat Oroszországgal, egyes tisztségviselők szerint a jövőben nem fog jobb feltételeket kapni – jelentette csütörtökön a New York Times.

Az újság által megkérdezett fehér házi tisztviselők szerint Mark Milley tábornok, aki az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságát vezeti, belső megbeszéléseken kijelentette, hogy a kijevi erők mindent elértek, amire ésszerűen számíthatnak a tél beállta előtt, és “meg kellene próbálniuk az elért eredményeiket a tárgyalóasztalnál bebetonozni” Oroszországgal.

Milley nyilvánvalóan Moszkva közelmúltbeli döntésére utalt, miszerint csapatait kivonja a Dnyeper jobb partjáról, beleértve Herszon városát is, amely lépés az orosz katonák életének megóvása érdekében történt.

Más magas rangú tisztviselők azonban állítólag ellenzik Milley gondolatmenetét, azzal érvelve, hogy sem Moszkva, sem Kijev nem áll készen a tárgyalásokra, miközben a harcok bármilyen szünete lehetővé tenné Oroszország számára az átcsoportosítást. Bár úgy vélik, hogy a konfliktus végül diplomáciai úton rendeződik majd, az a konszenzus, hogy a tárgyalások pillanata “nem érett meg”, és az USA-nak nem szabad úgy tekinteni, hogy megpróbálja visszatartani Kijevet, amíg “lendületben van”.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kitartott amellett, hogy Washington “nem kényszeríti Ukrajnát” semmiféle tárgyalásra Oroszországgal, és ragaszkodott ahhoz, hogy partnerként “konzultál” Kijevvel, és különböző támogatásokat nyújt neki.

Moszkva többször kijelentette, hogy bár nem folytat tárgyalásokat az Egyesült Államokkal Ukrajnáról, továbbra is nyitott a Kijevvel való diplomáciai kapcsolatfelvételre. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban feltételeket szabott bármilyen diplomáciai elkötelezettséghez, amelyek között szerepel “[Ukrajna] területi integritásának helyreállítása”, “minden háborús kár megtérítése” és “minden háborús bűnös megbüntetése”.

Zelenszkij korábban aláírt egy rendeletet, amely megtilt minden tárgyalást Putyinnal, azt közölve, hogy Kijev csak akkor tárgyal Oroszországgal, ha más elnöke lesz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...