2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Párizs az Oroszországból érkező gázszállítások teljes leállására készül

A francia hatóságok az Oroszországból érkező gázszállítások teljes leállítására készülnek az ország pénzügyminisztere, Bruno Le Maire szerint, aki egy ilyen teljes leállást a “legvalószínűbb forgatókönyvnek” nevezett.

“Úgy gondolom, hogy az orosz gázszállítások teljes leállítása reális lehetőség… és fel kell készülnünk erre a forgatókönyvre” – mondta Le Maire egy dél-franciaországi konferencia alkalmával, a Reuters által idézett beszédében.

“Teljesen felelőtlenség lenne figyelmen kívül hagyni ezt a forgatókönyvet” – mondta. “Már nagyjából ott tartunk”.

A miniszter szerint az első védelmi vonal a háztartások és a vállalkozások számára az energiafogyasztás csökkentése, majd új infrastruktúra, például egy úszó üzem építése, amely képes lesz a tengerentúlról érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok átalakítására.

Párizs vállalatonként is megvizsgálja, hogy szükség esetén mely cégeket lehetne arra kényszeríteni, hogy az energiatakarékosság érdekében csökkentsék a termelési kapacitásokat – mondta Le Maire.

A francia kormány annak ellenére készít készenléti terveket, hogy az ország kevésbé függ az orosz gázszállításoktól, mint más európai országok. A jelentések szerint Franciaország teljes ellátásának mintegy 17%-a származik Oroszországból.

A múlt héten a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) által végzett kutatásból kiderült, hogy 2022-ben Franciaország lesz a világ legnagyobb orosz cseppfolyósított földgázimportőre. Az adatok azt mutatják, hogy az ország rövid távú LNG-, nyersolaj- és olajtermék-vásárlásai április-májusban mintegy 900 millió euró (940 millió dollár) értékben történtek.

A hónap elején a Gazpromhoz tartozó Nord Stream AG közölte, hogy tíz napra leállítja az Északi Áramlat-1 gázvezetéket, az egyik fő vezetékét, a tervezett éves karbantartás miatt. Az üzemeltető kiemelte, hogy a leállásról előzetesen minden partnerrel megállapodtak.

A múlt hónapban az orosz energiaóriás 60%-kal csökkentette a vezetéken keresztül Németországba szállított gázmennyiséget a működési problémák miatt, amelyeket az okozott, hogy egy karbantartásra küldött gázturbina nem érkezett vissza időben Kanadából.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...