2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Ukrajna pénzt nyomtatott a költségvetési hiány fedezésére

Az Ukrán Nemzeti Bank az elmúlt héten újabb 30 milliárd hrivnyát (814 millió dollár) “nyomtatott” – közölte szerdán Jaroszlav Zseleznyak ukrán parlamenti képviselő, utalva arra, hogy a jegybank helyi kötvényeket vásárolt.

“Az elmúlt héten (augusztus 16-23.) az Ukrán Nemzeti Bank újabb 30 milliárd hrivnyát nyomtatott. A bank nyomtatással történő finanszírozásának teljes összege elérte a 285 milliárd hrivnyát (7,7 milliárd dollár)” – írta Zseleznyak a Telegram-csatornáján.

Az ukrán hatóságok korábban elárulták, hogy a költségvetési hiány jelenleg havi 5-7 milliárd dollár körül van. Mivel az adóbevételek és a vámbefizetések nem tudnak segíteni ennek a hiány fedezésében, az ország központi bankja kénytelen “pénznyomtatáshoz” folyamodni, államkötvények vásárlásával, hogy fedezze a költségvetési kiadásokat. A hiány központi bank általi finanszírozása növelheti az inflációs kockázatokat.

Zseleznyak szerint a hazai államkötvények eladása “nagyon keveset” hozott a költségvetésbe.

Emellett az augusztusra “beígért” 5 milliárd dolláros külföldi segélyből Ukrajna eddig csak 1,4 milliárd dollárt kapott, ebből 350 millió dollárt Kanadától, azt is csak gázvásárlásra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...