2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Oroszország újabb három országgal tér át a nemzeti valutában történő elszámolásra

Oroszország javaslatot tesz a nemzeti valuták használatának kiterjesztésére az Eurázsiai Kormányközi Tanács (EAEU) tagjai közötti kereskedelmi elszámolásokban – jelentette csütörtökön az RBC hírügynökség egy orosz rendelettervezetre hivatkozva, amely a tanács augusztus 25-26-án Kirgizisztánban tartandó ülésére készül.

A rendelet ajánlásokat tesz az EAEU-tagállamok – Oroszország, Örményország, Belarusz, Kazahsztán és Kirgizisztán – közötti gazdasági együttműködésre vonatkozóan.

A dokumentum szerint a nemzeti valuták használatát javasolják a kölcsönös kereskedelmi elszámolásokban az EAEU-tagországok nemzetgazdaságainak gazdasági szuverenitásának érvényre juttatása érdekében a „nemzetközi kereskedelem szerkezetében bekövetkezett változások” és „az ellátási láncok globális átalakítása” közepette.

A dokumentum javasolja továbbá az EAEU-tagállamok nemzeti fizetési kártyarendszerei közötti együttműködés kiterjesztését, hogy az olyan nemzeti betéti és hitelkártyák, mint az orosz MIR és a belorusz Belkart szabadon használhatók legyenek az összes EAEU-országban. Emellett alternatívát kínál az EAEU-országok bankjai közötti, SWIFT használata nélküli pénzügyi információcsere bevezetésére a kölcsönös elszámolások keretében.

A rendelettervezet szerint a nemzeti valuták jelenlegi aránya az EAEU-államok kölcsönös elszámolásaiban 2022-ben 74%, és az elszámolások több mint fele orosz rubelben történik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...