2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Kínának adhatnak el néhány szigetet Ausztrália közelében

Ausztrália sokat tesz azért, hogy kihívást jelentsen Kínának anélkül is, hogy megvenné a Konfliktus-szigeteket – mondta Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a helyi médiának.

A szigetek, amelyek jelenlegi tulajdonosa azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket Pekingnek, 21 korall atollból állnak, amelyek Ausztrália keleti partjainál, Pápua Új-Guinea és a Salamon-szigetek között találhatók.

Megjegyezve, hogy a Konfliktus-szigetek csak néhány szigetet jelentenek a területen található több mint 500 sziget közül, Albanese azzal érvelt, hogy az ausztrál adófizetők nincsenek abban a helyzetben, hogy az összeset megvásárolják, csak azért, hogy Kína ne jusson egyikhez sem.

Ráadásul ez szörnyű precedenst teremtene. “Ha a vagyonelemek eladói a médián keresztül azt mondanák [azt], hogy “azt akarom, hogy Ausztrália megvegye ezt, különben következményekkel jár, és eladjuk Kínának”, gondoljon bele, hol ér véget ez az adófizetők szempontjából” – mondta.

A szigetek jelenlegi tulajdonosa, Ian Gowrie-Smith nyugalmazott vállalkozó júniusban e-mailben küldött egy ajánlatot Penny Wong külügyminiszternek, hogy 36 millió ausztrál dollárért (25 millió dollár) eladja őket. Stratégiai szempontból Ausztrália egyik fő hajózási útvonala és az Ausztrália adatait az óceán fenekén szállító három jelentős adatkábel közelében helyezkednek el, így további nemzetbiztonsági érdekeket képviselnek, mivel a Salamon-szigetek a közelmúltban biztonsági paktumot írt alá Kínával – mutatott rá, és figyelmeztetett, hogy ha nem kap választ, akkor eladja őket Pekingnek.

Mivel válasz nem érkezett, Gowrie-Smith a médiában tett egy kört, kijelentve, hogy “értetlenül áll” az érdeklődés hiánya előtt, tekintve, hogy legalább az egyik atollon elférne egy katonai kifutópálya, és azt állította, hogy ügynöke már tárgyal kínai vevőkkel. “Nem tudom, hogy [a javasolt üzletek] stratégiai jellegűek-e, de tény, hogy megvan a pénzük hozzá” – mondta.

Albanese ragaszkodott ahhoz, hogy kormánya felülmúlja elődjét, amikor regionális erőt mutatott Kínával szemben, és több csendes-óceáni országban tett látogatásaira hivatkozott, mióta májusban átvette a hatalmat. “Meg fogjuk vizsgálni ezt a konkrét ügyletet” – mondta, mielőtt kifejtette volna, hogy ez valójában Pápua Új-Guinea ügye, amelynek szuverén területén a szigetek fekszenek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...