2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Oroszország összehívja az ENSZ Biztonsági Tanácsát az Északi Áramlat elleni merényletek miatt

Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésének összehívását kéri az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 vezetékeket ért provokációk miatt – közölte szerdán egy Telegram-csatornáján Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Mindkét vezeték súlyosan megrongálódott a hét elején egy sokak által szándékosnak vélt támadásban.

A dán hatóságok hétfőn megerősítették, hogy a Balti-tengeren lévő Bornholm szigetétől nem messze lévő vezetékekből gázszivárgás történt, miután az üzemeltető nyomásvesztést jelentett mind az Északi Áramlat 1, mind a 2 vezetékben. A svéd és dán hatóságok később közölték, hogy a szivárgások megerősítése előtt tenger alatti robbanások sorozatát észlelték.

Orosz, amerikai és svéd tisztviselők mind azt mondták, hogy a vezeték infrastruktúrája elleni célzott támadás lehetett. Hivatalosan nem nevezték meg az incidens mögött álló gyanúsítottakat, bár Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter egy tweetben “megköszönte” Washingtonnak a vezeték tönkretételét.

Moszkva, amely “terrortámadásnak” nevezte az incidenst, szintén az Egyesült Államokat nevezte meg lehetséges gyanúsítottként.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...