2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Oroszország név szerint azonosította az Ukrajnába tartó brit és amerikai zsoldosokat

Az orosz hadsereg nyilvánosságra hozta annak az öt személynek a nevét, akiket brit és amerikai állampolgárokként azonosított, és akik úton vannak, hogy csatlakozzanak az ukrán erőkhöz. Figyelmeztette őket, hogy elfoghatják és zsoldosként bíróság elé állíthatják őket, vagy akár holtan is végezhetik, ha folytatják a terveiket.

Az öt személy neve Colin Scot és Adrian Davis az Egyesült Királyságból, valamint Michael Vujkovic, Andrew Fox és Oliver Short az Egyesült Államokból. Az orosz hadsereg állítása szerint mind az öten múlt szerdán érkeztek meg egy bizonyos helyre, a kelet-lengyelországi Zamosc városába, az ukrajnai Lvivtől mintegy 100 kilométerre északnyugatra.

A védelmi minisztérium az Ukrajnába tartó külföldi zsoldosok “állomáshelyének” nevezte a helyet, és közzétette az állítólagos működési hely címét.

“Azt javasoljuk ezeknek az állampolgároknak, hogy értékeljék át terveiket, és élve térjenek haza” – mondta Igor Konasenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője. Hozzátette, hogy ha a külföldieket élve fogják el Ukrajnáért harcolva, “a legjobb lehetőség, amire számíthatnak, az egy bírósági tárgyalás és egy maximális hosszúságú börtönbüntetés”.

A minisztérium azt állította, hogy az elmúlt három hétben 391 külföldi harcost öltek meg Ukrajnában, és további 240-en elhagyták az országot. Eközben ugyanebben az időszakban 151 új újonc lépett be – közölték. A jelentés hozzátette, hogy a Lengyelországból, Grúziából, Nagy-Britanniából, Romániából és Kanadából származó harcosok voltak a legtöbben a megsemmisített zsoldosok közül.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és a luganszki régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “nehézegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a donbásszi köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...