2022, november 27.
6.5 C
Budapest
-3.1 C
Moszkva

Ukrajna szabadon engedte a kínzásért elítélt hadurat, hogy csatlakozzon a harchoz

Ruszlan Oniscsenko, a hírhedt ukrán Tornádó zászlóalj egykori parancsnoka, akinek harcosait emberek kínzásáért és nemi erőszakért ítélték el Donbasszban, állítólag kiszabadult a börtönből, és csatlakozhat az Oroszország elleni harchoz.

Ukrajna nem sokkal azután kezdte el szelektíven szabadon engedni azokat a rabokat, akik a fronton akarnak szolgálni, hogy Moszkva február végén megtámadta a szomszédos államot.

Az időközben feloszlatott Tornádó egységet 2014-ben hozták létre, hogy a Donbassz konfliktus során Kijev mellett harcoljon. Annak ellenére, hogy az egységet önkéntes rendőrzászlóaljként jelölték meg, egykori bűnözők is tagok lehettek. Oniscsenkót korábban háromszor elítélték, mielőtt csatlakozott az egységhez.

2017-ben egy kijevi bíróság 11 év börtönbüntetésre ítélte Oniscsenkót emberrablás és kínzás miatt. Több harcostársa is börtönbüntetést kapott emberrablás, kínzás, nemi erőszak és fosztogatás miatt.

Hétfőn Rokszoljana Khmara, Sztepan Khmara volt parlamenti képviselő felesége a Facebookon azt írta, hogy Oniscsenkót az ő és férje garanciájával engedték szabadon.

Khmara egy fényképet posztolt Oniscsenkóról egy kijevi bírósági teremben, miközben azt állította, hogy az elítélése politikai indíttatású volt.

A “KP v Ukraine” című újság azt írta, hogy Oniscsenko azt kérte, hogy csatlakozhasson az Oroszország elleni harchoz.

A lap szerint Oniscsenko eredeti büntetését egy 2015-ös törvény alapján változtatták meg, amely szerint egy előzetes letartóztatásban töltött nap két nap börtönnek számít. A volt parancsnok azonban rácsok mögött maradt, miközben egy 2018-as börtönlázadás miatt várta a tárgyalását.

“A zászlóalj szinte minden tagja visszatért a frontvonalba, és az Ukrán Fegyveres Erők különböző egységeiben harcol” – mondta a lapnak Viktor Pandzsakidze, a Tornádó volt szóvivője.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “nehézfegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a donbásszi köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...