2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
20.2 C
Moszkva

Gazprom: Oroszország nem hosszabbítja meg a tranzitszerződést Ukrajnával 2019 után

A Gazprom orosz gázipari cég óva intette hétfőn az Európai Uniót attól, hogy akadályozza az Ukrajnának, mint az európai országokba irányuló gázszállítások tranzitországának kiiktatását célzó orosz tervek megvalósítását, azaz a Török Áramlat megépítését. Alekszej Miller, a Gazprom vezetője egy berlini konferencián a gázszállítások leállításával figyelmeztette az Ukrajnát elkerülő Déli és a Török Áramlat gázvezetékek ellenzőit.

Úgy fogalmazott, hogy a Déli Áramlat blokkolásával az uniónak csak az volt a célja, hogy “fenntartsa az ukrajnai tranzitot”. Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly december 1-jén ankarai látogatásán jelentette be, hogy leállították a Déli Áramlat projektet, és ahelyett egy másik gázvezetéket építenek Oroszország és Törökország között. Miller kijelentette: nagyon komoly hibát követ el az, aki a Török Áramlat megépítésének akadályozására gondol.

Leszögezte, hogy az orosz földgázt más piacokon is eladhatják, és a gázvezeték építését akár szüneteltethetik is. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy Oroszország nem hosszabbítja meg a tranzitszerződést Ukrajnával 2019 után.

“Jelenleg minden erőfeszítés arra irányul, hogy megépítsük a Törökország és Görögország határáig vezető gázvezetékrendszert, és ezen az útvonalon továbbítsuk a gázt a délkelet- és közép-európai fogyasztóknak” – tette hozzá a miniszter.

Oroszország biztosítja az Európai Unió gázszükségletének egyharmadát, bár az unió igyekszik diverzifikálni az energiahordozók beszerzését, hogy csökkentse a függőséget az orosz féltől. Miller ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a gázvezeték építését az Európai Unió határán fejezik be, onnantól kezdve az Európai Unió tagállamainak kell gondoskodniuk a megfelelő szállítási útvonal kiépítéséről.

Megjegyezte, ha időben biztosítani akarják, hogy 2019 végére elkészüljenek a vezetékek, “már ma el kell kezdeni az építési munkálatokat, de ennek még nyoma sincs”.A Gazprom vezetője közölte azt is, hogy garanciákra van szükségük a jövőbeni orosz gázvásárlásokat illetően az uniótól.

A Gazprom tavaly 444 milliárd köbméter földgázt hozott a földfelszínre, és kitermelését képes évi szinten 617 milliárd köbméterre emelni. A Gazprom viseli teljes mértékben az új termelési kapacitások megteremtésének kockázatát, miközben még nem kapott ígéretet sem arra az EU-tól, hogy az orosz gázszállításokra támaszkodik – mondta Alekszej Miller, arra figyelmeztetve, hogy Ázsiában is el tudják adni az orosz földgázt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...