2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva
Array

Nem törlik el az ukrán hiteltartozásokat

Az 5 legnagyobb hitelezőt képviselő bizottság, akiknek nagyjából 10 milliárddal tartozik Ukrajna, nem hajlandó eltörölni a hiteltartozásokat. A Blackstone Group International Partners lépett fel a hitelezők nevében, és elmondták, hogy Ukrajnának biztosítania kellene a szükséges likviditást, de a hitelek eltörlése nélkül.

Oroszország 3 milliárd dollár értékben tart ukrán kötvényeket, amit Ukrajnának 2015. decemberében kell visszafizetnie. Az orosz-ukrán kötvény szerződés egyik pontja szerint, ha Ukrajna állami tartozása több lesz mint 60%, akkor követelhetné a pénzösszeg teljes visszafizetését, Moszkva azonban úgy nyilatkozott, hogy a határidő lejárta előtt nem él ezzel a jogával.

A hitelezők tervezete az IMF által márciusban jóváhagyott programját is fenyegeti, amely szerint 2019-ig Ukrajnának 15 milliárd dollárt kellene lefaragnia a külföldi adósságaiból. Ahhoz, hogy Ukrajna megkapja az IMF hitelcsomag második részét, májusig 29 értékpapír gazdasági szerkezetátalakítását kell végrehajtania.

2014-ben az ország tartozása a GDP-jének 71%-át tette ki, 2015-ben pedig akár a 93%-át is elérheti. Ukrajna jelenlegi állami tartozását 50 milliárd dollárra becsülik.

/RapidPress hírszolgálat/

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó