2023, március 31.
9.3 C
Budapest
-1.3 C
Moszkva
Array

A kínai elnök Moszkvába utazik a győzelem napi ünnepségekre

Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár május 8-án Moszkvába utazik, és részt vesz a győzelem napi ünnepségeken – erősítette meg hétfőn az orosz fővárosban a kínai kormány egyik tagja az államfő látogatásának hírét. Kuo Seng-kun közbiztonsági miniszter szavait az Interfax orosz hírügynökség idézte.

A kínai politikus Viktor Ivanovval, az orosz szövetségi kábítószer-ellenes bizottság elnökével találkozva azt mondta: “Mint ismeretes, Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke május 8-án látogat el ismét Oroszországba, ennek keretében részt vesz a második világháborúban aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségeken”.

A Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap március 31-én arról számolt be, hogy Andrej Gyenyiszov, Oroszország pekingi nagykövete egy kerekasztal-beszélgetésen kijelentette, a kínai elnök lesz a moszkvai győzelem napi ünnepség fővendége. A magas rangú diplomata úgy vélte, hogy Moszkva és Peking együttes részvétele az ünnepi megemlékezéseken “jó hátteret teremt” a kétoldalú kapcsolatokhoz. Az orosz újság emlékeztetett arra, hogy márciusban a Kremlben bejelentették Vlagyimir Putyin szeptemberre tervezett hivatalos kínai látogatását.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is elfogadta az orosz meghívást, hogy május elején részt vegyen Moszkvában a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségen – jelentette még januárban a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A szöuli külügyminisztérium múlt szombaton viszont azt közölte, hogy Pak Kunhje dél-koreai elnök nem vesz részt a moszkvai megemlékezéseken – írta a Vedomosztyi című orosz napilap online változata.

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is lemondták részvételüket, Merkel azonban május 10-én mégis ellátogat Moszkvába, hogy koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére.

A május 9-én esedékes ünnepi katonai díszszemlére Európából Milos Zeman cseh elnök, Tomislav Nikolic szerb államfő, Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, valamint Ciprus képviselője utazik Oroszországba.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a győzelem napi ünnepségeket előkészítő bizottság március 17-én tartott moszkvai ülésén arról számolt be, hogy a kínai elnökön kívül, az indiai, a mongol és a vietnami elnök, valamint Kuba és Észak-Korea vezetői fogadták el Moszkva meghívását. 68 külföldi állam, valamint az ENSZ, a UNESCO, az Európa Tanács és az Európai Unió vezetőinek küldtek meghívót.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó