2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

A kínai elnök Moszkvába utazik a győzelem napi ünnepségekre

Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár május 8-án Moszkvába utazik, és részt vesz a győzelem napi ünnepségeken – erősítette meg hétfőn az orosz fővárosban a kínai kormány egyik tagja az államfő látogatásának hírét. Kuo Seng-kun közbiztonsági miniszter szavait az Interfax orosz hírügynökség idézte.

A kínai politikus Viktor Ivanovval, az orosz szövetségi kábítószer-ellenes bizottság elnökével találkozva azt mondta: “Mint ismeretes, Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke május 8-án látogat el ismét Oroszországba, ennek keretében részt vesz a második világháborúban aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségeken”.

A Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap március 31-én arról számolt be, hogy Andrej Gyenyiszov, Oroszország pekingi nagykövete egy kerekasztal-beszélgetésen kijelentette, a kínai elnök lesz a moszkvai győzelem napi ünnepség fővendége. A magas rangú diplomata úgy vélte, hogy Moszkva és Peking együttes részvétele az ünnepi megemlékezéseken “jó hátteret teremt” a kétoldalú kapcsolatokhoz. Az orosz újság emlékeztetett arra, hogy márciusban a Kremlben bejelentették Vlagyimir Putyin szeptemberre tervezett hivatalos kínai látogatását.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is elfogadta az orosz meghívást, hogy május elején részt vegyen Moszkvában a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségen – jelentette még januárban a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A szöuli külügyminisztérium múlt szombaton viszont azt közölte, hogy Pak Kunhje dél-koreai elnök nem vesz részt a moszkvai megemlékezéseken – írta a Vedomosztyi című orosz napilap online változata.

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is lemondták részvételüket, Merkel azonban május 10-én mégis ellátogat Moszkvába, hogy koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére.

A május 9-én esedékes ünnepi katonai díszszemlére Európából Milos Zeman cseh elnök, Tomislav Nikolic szerb államfő, Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, valamint Ciprus képviselője utazik Oroszországba.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a győzelem napi ünnepségeket előkészítő bizottság március 17-én tartott moszkvai ülésén arról számolt be, hogy a kínai elnökön kívül, az indiai, a mongol és a vietnami elnök, valamint Kuba és Észak-Korea vezetői fogadták el Moszkva meghívását. 68 külföldi állam, valamint az ENSZ, a UNESCO, az Európa Tanács és az Európai Unió vezetőinek küldtek meghívót.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....