2022, május 17.
18.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva
Hiredetés

Oroszország megváltoztatja álláspontját Ukrajna uniós tagságával kapcsolatban

Moszkva álláspontja Ukrajna EU-csatlakozásával kapcsolatban most már hasonló, mint az ország NATO-csatlakozásával kapcsolatban

Oroszország megváltoztatta álláspontját Ukrajna uniós tagságának kilátásaival kapcsolatban – közölte Dmitrij Poljanszkij, az ENSZ állandó képviselőjének helyettese.

A tagság most már nem lehet része semmilyen békeszerződésnek – mondta a diplomata az Unherd Newsnak adott csütörtöki interjújában.

Eredetileg Moszkva nem aggódott az ukrán EU-csatlakozás kilátásai miatt egy bizonyos ideig, az álláspont megváltozott, miután a folyamatban lévő konfliktus kirobbant, és Brüsszel rendkívül ellenséges, oroszellenes álláspontot képviselt – magyarázta Poljanszkij.

“Ezen a ponton még nem nagyon aggódtunk az Európai Unió miatt, de a helyzet megváltozott Borrell úr kijelentése után, miszerint ‘ezt a háborút a harctéren kell megnyerni’, és azután, hogy az Európai Unió vezető szerepet tölt be [az Ukrajnának történő] fegyverszállításokban. Úgy gondolom, hogy az Európai Unióval kapcsolatos álláspontunk most inkább a NATO-hoz hasonlít, mert nem látunk nagy különbséget” – jelentette ki a diplomata.

A konfliktus már annyira elfajult, hogy a diplomáciának már alig van helye – ismerte el Poljanszkij.

A konstruktív párbeszéd és kijevi ígéretek betartásának hiánya, valamint az ellenségeskedések elhúzására irányuló nyugati erőfeszítések hozzájárulnak az ilyen helyzethez – magyarázta.

Jelen pillanatban, őszintén szólva, nem látok diplomáciai lehetőséget Ukrajna helyzetére, tekintettel arra, hogy a konfliktust a Nyugat szítja. Diplomata lévén tudomásul kell vennem, hogy jelenleg nincs mód a diplomáciára.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS