2022, május 17.
18.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva
Hiredetés

További tíz európai gázvásárló nyitott számlát a Gazprombanknál

További tíz európai gázvásárló nyitott számlát a Gazprombanknál, ezzel megduplázódott azoknak az ügyfeleknek a száma, akik Vlagyimir Putyin elnök követelésének megfelelően rubelben készülnek fizetni az orosz gázértírja a Bloomberg.

Összesen húsz európai cég nyitott már számlát, további 14 ügyfél pedig kérte a számla létrehozásához szükséges dokumentumokat – mondta a névtelenséget kérő forrás a lapnak, aki a nem volt hajlandó megnevezni a cégeket.

Az európai vevők hetek óta küzdenek azzal, hogy kitalálják, hogyan tudnának eleget tenni Putyin utasításának, hogy április 1-jétől rubelben fizessenek az orosz gázért, és ne kerüljenek az Európai Unió szankciói alá. Az új mechanizmus szerint az ügyfeleknek két számlát kell nyitniuk: egyet devizában, egyet pedig rubelben a Gazprombankban. Miután Lengyelország és Bulgária elutasította ezeket a feltételeket, a Gazprom április végén leállította a két országba irányuló gázszállítást – emlékeztet a Bloomberg.

Mivel a főbb nyugat-európai vevők számára az áprilisi szállítások kifizetésének határideje a hónap végére esik, Oroszország igyekezett eloszlatni az EU azon aggályait, hogy a fizetési mechanizmus megsértheti a szankciókat. A Gazpromhoz közel álló személy szerint a jelenlegi feltételek azt jelentik, hogy a tranzakció gyakorlatilag akkor zárul le, amikor a vevő devizában fizet a Gazprombanknak, mivel az ezt követő rubelre történő átváltás automatikus, és nem érinti az EU szankciókkal sújtott orosz központi bankot.

Az EU egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy az orosz változtatások eloszlatják-e aggodalmait, de Mario Draghi olasz miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy a vállalatok a korlátozások megsértése nélkül is fizethetnek rubelben a gázért.

“A legtöbb gázimportőr már megnyitotta rubelben a számláját a Gazpromnál” – mondta egy sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy Németország legnagyobb gázimportőre már rubelben fizetett. Olaszországhoz hasonlóan Németország is nagymértékben használja az orosz gázt.

A Gazpromhoz közel álló személy szerint a rubelben fizető ügyfelek száma továbbra is négy, ugyanannyi, mint a múlt hónap végén. A többi vásárló fizetése még csak ebben a hónapban lesz esedékes – mondta.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS