2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva

További tíz európai gázvásárló nyitott számlát a Gazprombanknál

További tíz európai gázvásárló nyitott számlát a Gazprombanknál, ezzel megduplázódott azoknak az ügyfeleknek a száma, akik Vlagyimir Putyin elnök követelésének megfelelően rubelben készülnek fizetni az orosz gázértírja a Bloomberg.

Összesen húsz európai cég nyitott már számlát, további 14 ügyfél pedig kérte a számla létrehozásához szükséges dokumentumokat – mondta a névtelenséget kérő forrás a lapnak, aki a nem volt hajlandó megnevezni a cégeket.

Az európai vevők hetek óta küzdenek azzal, hogy kitalálják, hogyan tudnának eleget tenni Putyin utasításának, hogy április 1-jétől rubelben fizessenek az orosz gázért, és ne kerüljenek az Európai Unió szankciói alá. Az új mechanizmus szerint az ügyfeleknek két számlát kell nyitniuk: egyet devizában, egyet pedig rubelben a Gazprombankban. Miután Lengyelország és Bulgária elutasította ezeket a feltételeket, a Gazprom április végén leállította a két országba irányuló gázszállítást – emlékeztet a Bloomberg.

Mivel a főbb nyugat-európai vevők számára az áprilisi szállítások kifizetésének határideje a hónap végére esik, Oroszország igyekezett eloszlatni az EU azon aggályait, hogy a fizetési mechanizmus megsértheti a szankciókat. A Gazpromhoz közel álló személy szerint a jelenlegi feltételek azt jelentik, hogy a tranzakció gyakorlatilag akkor zárul le, amikor a vevő devizában fizet a Gazprombanknak, mivel az ezt követő rubelre történő átváltás automatikus, és nem érinti az EU szankciókkal sújtott orosz központi bankot.

Az EU egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy az orosz változtatások eloszlatják-e aggodalmait, de Mario Draghi olasz miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy a vállalatok a korlátozások megsértése nélkül is fizethetnek rubelben a gázért.

“A legtöbb gázimportőr már megnyitotta rubelben a számláját a Gazpromnál” – mondta egy sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy Németország legnagyobb gázimportőre már rubelben fizetett. Olaszországhoz hasonlóan Németország is nagymértékben használja az orosz gázt.

A Gazpromhoz közel álló személy szerint a rubelben fizető ügyfelek száma továbbra is négy, ugyanannyi, mint a múlt hónap végén. A többi vásárló fizetése még csak ebben a hónapban lesz esedékes – mondta.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...