2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

További tíz európai gázvásárló nyitott számlát a Gazprombanknál

További tíz európai gázvásárló nyitott számlát a Gazprombanknál, ezzel megduplázódott azoknak az ügyfeleknek a száma, akik Vlagyimir Putyin elnök követelésének megfelelően rubelben készülnek fizetni az orosz gázértírja a Bloomberg.

Összesen húsz európai cég nyitott már számlát, további 14 ügyfél pedig kérte a számla létrehozásához szükséges dokumentumokat – mondta a névtelenséget kérő forrás a lapnak, aki a nem volt hajlandó megnevezni a cégeket.

Az európai vevők hetek óta küzdenek azzal, hogy kitalálják, hogyan tudnának eleget tenni Putyin utasításának, hogy április 1-jétől rubelben fizessenek az orosz gázért, és ne kerüljenek az Európai Unió szankciói alá. Az új mechanizmus szerint az ügyfeleknek két számlát kell nyitniuk: egyet devizában, egyet pedig rubelben a Gazprombankban. Miután Lengyelország és Bulgária elutasította ezeket a feltételeket, a Gazprom április végén leállította a két országba irányuló gázszállítást – emlékeztet a Bloomberg.

Mivel a főbb nyugat-európai vevők számára az áprilisi szállítások kifizetésének határideje a hónap végére esik, Oroszország igyekezett eloszlatni az EU azon aggályait, hogy a fizetési mechanizmus megsértheti a szankciókat. A Gazpromhoz közel álló személy szerint a jelenlegi feltételek azt jelentik, hogy a tranzakció gyakorlatilag akkor zárul le, amikor a vevő devizában fizet a Gazprombanknak, mivel az ezt követő rubelre történő átváltás automatikus, és nem érinti az EU szankciókkal sújtott orosz központi bankot.

Az EU egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy az orosz változtatások eloszlatják-e aggodalmait, de Mario Draghi olasz miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy a vállalatok a korlátozások megsértése nélkül is fizethetnek rubelben a gázért.

“A legtöbb gázimportőr már megnyitotta rubelben a számláját a Gazpromnál” – mondta egy sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy Németország legnagyobb gázimportőre már rubelben fizetett. Olaszországhoz hasonlóan Németország is nagymértékben használja az orosz gázt.

A Gazpromhoz közel álló személy szerint a rubelben fizető ügyfelek száma továbbra is négy, ugyanannyi, mint a múlt hónap végén. A többi vásárló fizetése még csak ebben a hónapban lesz esedékes – mondta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó