2022, szeptember 29.
15.2 C
Budapest
10.7 C
Moszkva

Oroszország megnevezte a felborult világrend valódi okát

A globális rendet fenyegető jelenkori veszély eredeti forrása a 2014-es kijevi Majdan-puccs volt – állította csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov visszavágott a NATO főtitkárának azon állításaira, amelyek szerint Oroszország ukrajnai katonai offenzívája okolható a nagyszabású változásért.

“A világrendet és a világban és … Európában kialakult helyzetet fenyegető valódi veszélyt az Ukrajnában 2014-ben bekövetkezett puccs jelenti, amelyet többek között a NATO-országok gondosan megrendeztek, annak ellenére, hogy számos ország külügyminisztere garanciákat adott. Ezért ez fenyegetés és veszély a világrendre” – hangsúlyozta.

Peszkov szerint az európai feszültségeket az agresszív NATO-politika és annak az Oroszország határai felé közeledése szította.

“Ez a helyzet több évtizede érlelődik, és sok tekintetben a NATO agresszív politikája táplálta országunkkal szemben, amikor infrastruktúráját közelebb vitte Oroszországhoz. Ez további veszélyeket teremtett számunkra” – jegyezte meg Peszkov, kifejtve, hogy Moszkvának az ilyen valósággal szembesülve nem volt más választása, mint hogy lépéseket tegyen.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus “a második világháború óta a legveszélyesebb helyzet Európában“, és a Nyugatnak mindent meg kell tennie, hogy megakadályozza Oroszország győzelmét. Ezzel együtt megfogadta, hogy továbbra is támogatni fogja Kijevet fegyverekkel és más típusú segélyekkel.

Moszkva többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne küldjön fegyvereket Kijevnek, mondván, hogy ez csak meghosszabbítja a konfliktust, növeli az áldozatok számát, és hosszú távú következményekkel jár.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régióknak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “nehézfegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a donbásszi köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...

Bloomberg: valószínűtlen, hogy a Nyugat növeli a fegyverszállításokat Ukrajnába

Nincs jele annak, hogy Kijev támogatói az Egyesült Államokban és az EU-ban fokoznák a fegyverszállításokat Ukrajnába válaszul a részleges oroszországi mozgósításra - jelentette a...