2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Kijev felháborítónak tartja az Amnesty jelentését a civilek veszélyeztetéséről

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter reagált az Amnesty International jelentésére, amely azzal vádolja Kijevet, hogy katonai eszközeit iskolákban, kórházakban és lakott területeken helyezi el, ezzel megsérti a humanitárius jogot és veszélybe sodorja a polgári lakosságot.

A miniszter a közösségi médiában csütörtökön közzétett kommentárjában azt mondta, hogy felháborította a civil szervezet állítása.

“Megértem, hogy az Amnesty a kritikákra azzal válaszol, hogy a konfliktus mindkét oldalát bírálják. De az Amnesty ilyen viselkedése nem az igazság kereséséről és annak a világ elé tárásáról szól, hanem arról, hogy hamis egyensúlyt teremtsen a bűnöző és áldozata között” – mondta.

Kuleba arra is felszólította a szervezetet, hogy hagyjon fel “egy hamis valóság megteremtésével”, ahol mindenki “hibás valamiért”. Az Amnestynek elsősorban arra kellene összpontosítania, hogy mit tesz Oroszország Ukrajnában, és milyen pusztítást végzett Moszkva az országban – érvelt.

Csütörtökön az Amnesty jelentést tett közzé, amelyben “a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértésével” vádolja Kijevet, mondván, hogy polgári életeket veszélyeztet azzal, hogy katonáit a polgári infrastruktúra közelébe helyezi.

Az Amnesty által április és július között felkeresett 29 iskola közül 22-ben az emberi jogi csoport azt mondta, hogy bizonyítékot talált jelenlegi vagy korábbi katonai tevékenységre. Öt helyszínen tanúi voltak annak, hogy az ukrán csapatok kórházakat használtak támaszpontként. A csoport ugyanakkor azt mondta, hogy “nincs tudomása” arról, hogy Ukrajna megpróbálta volna evakuálni a civileket a szóban forgó területekről.

Az Amnesty ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy néhány olyan területen, ahol értékelése szerint az orosz erők csapásokat mértek lakóövezetekre, nem voltak jelen ukrán csapatok. Emiatt a civil szervezet szerint az, hogy Ukrajna jogtalanul katonai célokra használt polgári objektumokat, “semmilyen módon nem igazolja a válogatás nélküli orosz támadásokat”.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az NGO jelentése csak megerősítette azt, amit Moszkva már régóta tud.

Folyamatosan beszélünk erről, az ukrán fegyveres erők akcióit a civileket “emberi pajzsként” használó taktikának nevezve – mondta Zakharova.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...