2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Oroszország leépítheti Litvánia gazdaságának felét Kalinyingrád blokádja miatt

Oroszországnak megvan a kapacitása arra, hogy hatékonyan véget vessen szomszédja közlekedési ágazatának - mondta Anton Alihanov kalinyingrádi kormányzó

Moszkva képes lenne leépíteni Litvánia gazdaságának felét válaszul az oroszországi Kalinyingrádi terület részleges kereskedelmi blokádjára – mondta a terület kormányzója.

“A balti államok közlekedési ágazata tönkremehet, ha Oroszország ellenszankciókat vezet be a balti államokba érkező és onnan induló árukra” – mondta Anton Alihanov, a Kalinyingrádi terület kormányzója a Vedomosztyi című orosz lapnak hétfőn.

“Oroszország a litván gazdaság felét eltüntethetné” – mondta. “Az a benyomásunk, hogy Litvánia nem érti, hogy a Kalinyingrádi terület Oroszország része, és hogy van valaki, aki megment minket. Nem vagyunk egyedül a problémával”.

A Kalinyingrádi terület egy kis orosz exklávé, amely Litvánia és Lengyelország – mindkettő EU-tagállam – közé ékelődik.

A múlt hónapban Vilnius megtiltotta bizonyos áruk tranzitját a régió és Oroszország többi része között, arra hivatkozva, hogy az EU szankciókat vezetett be Moszkva ellen az ukrajnai katonai hadművelete miatt. Oroszország szerint a lépés a nemzetközi jog értelmében jogellenes, és megtorlást ígért.

Alihanov szerint a “blokád” árt a régiónak, amely többek között az építőanyagok szabad áramlására támaszkodik.

“Igen, a tilalom nem vonatkozik az élelmiszerekre, de beton nélkül nem tudunk iskolákat vagy kórházakat építeni. Tehát ez több mint egymillió ember normális létezésének és a régiónk gazdaságának kérdése” – mondta.

Bár a kalinyingrádi hatóságoknak sikerült átirányítaniuk a szankciókkal sújtott áruk szállítását a vasútról és közútról a Balti-tengerre, a Litvániával fennálló vitát a lehető leggyorsabban meg kell oldani, mondta Alihanov.

A múlt héten a Reuters arról számolt be, hogy az EU közel áll egy olyan kompromisszumhoz, amely lehetővé tenné, hogy Kalinyingrád kereskedelme Litvánián keresztül folytatódjon.

Számos ország, köztük az EU is, átfogó szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, miután február végén csapatokat küldött Ukrajnába.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...