2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Bild: távoznia kell Németországból a nagyszájú berlini ukrán nagykövetnek

Kijev szókimondó berlini nagykövete, Andrij Melnyik lehet, hogy távozni kényszerül Németországból, hogy esetleg új posztot foglaljon el az ukrán külügyminisztériumon belül – jelentette hétfőn a Bild című német bulvárlap egy meg nem nevezett ukrán tisztviselőre hivatkozva. Melnyik a közelmúltban egy újabb botrány középpontjába került, miután egy interjúban védelmébe vette a náci kollaboránst és “ukrán nemzeti hőst”, Sztepan Banderát.

A nagykövet “hamarosan elhagyhatja Németországot és visszatérhet Kijevbe” – írta a Bild az ukrán fővárosból származó “több forrásra” hivatkozva. Állítólag új nagykövetet keresnek, aki Kijev érdekeit képviselné Berlinben – írta az újság, hozzátéve, hogy Ukrajna még az ősz előtt megteheti a lépést.

Az ukrán külügyminisztérium állítólag már felkérte Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy fontolja meg a lépést. “Andrij Melnyik munkáját nagyon nagyra értékelik Kijevben” – mondta a Bildnek egy ukrán kormánytisztviselő. A médium szerint a nagykövet a külügyminiszter-helyettesi posztot kaphatja meg.

Melnyik Németországban leginkább támadó retorikájáról ismert. Többször bírálta Berlint, amiért állítólag nem tesz eleget azért, hogy az ukrán menekültek “szívesen látottnak” érezzék magukat, és vonakodik Kijevet ellátni a szükséges fegyverekkel. Májusban személyesen sértegette Olaf Scholz kancellárt, “sértődékeny májas hurkának” nevezve őt, amiért akkor nem volt hajlandó Kijevbe látogatni. Júniusban a diplomata azt mondta, megbánta, hogy szidta a kancellárt.

Legutóbb Melnyik újabb vita középpontjában találta magát, miután a Tilo Jung német podcasterrel készített interjújában többször is védelmébe vette Sztepan Banderát – egy vitatott ukrán “nemzeti hőst”, aki a második világháborúban együttműködött a nácikkal. A nagykövet ragaszkodott ahhoz, hogy Bandera nem volt érintett a zsidók és lengyelek tömeges meggyilkolásában.

Szavai éles bírálatokat váltottak ki Lengyelországból és Izraelből egyaránt, és az ukrán külügyminisztériumot arra késztették, hogy közölje: a nagykövet szavai saját vélemény volt, és nem tükrözik Kijev álláspontját. Hétfőn vált ismertté, hogy az interjúnak azt a részét, amelyben Melnyik megvédte Banderát, a TikTok videoplatform letiltotta.

A Melnik Banderáról szóló szavait tartalmazó klip “sérti a videómegosztó alkalmazás közösségi szabályait” – írta Jung a műsor Twitter-oldalán közzétett bejegyzésében. A podcaster ezt “újságírói cenzúrának” nevezte. A német média szerint a klipet azóta eltávolították a TikTokról.

A német kormány antiszemitizmusért felelős biztosa, Felix Klein hétfőn szintén bírálta Melnyik szavait, “problematikusnak” nevezve azokat. Az ilyen kijelentések csak viszályt szítanak az Ukrajnát támogató nemzetek között – mondta a tisztviselő. Felszólította Kijevet, hogy csatlakozzon a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetséghez (IHRA), hozzátéve, hogy a kormányközi szervezet “megfelelő fórum” lenne a nagykövet által felvetett kérdések megfelelő megvitatására “nemzetközi szinten”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...