2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Oroszország gazdasága teljes mértékben alkalmazkodott a nyugati szankciókhoz

Oroszország gazdasága teljes mértékben alkalmazkodott a nyugati szankciókhoz – jelentette ki Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter a Szocsiban pénteken tartott sajtótájékoztatóján. Uljukajev elmondta azt is, nagyon valószínűnek tartja, hogy az Oroszországot sújtó büntetőintézkedéseket meghosszabbítják az európai uniós országok. Ebben az esetben azonban az Oroszország által elrendelt ellenszankciók is érvényben maradnak.

A miniszter szerint a nyugati szankciók meghosszabbításának már nem lesznek makroökonómiai hatásai. “Miközben az első időkben még hatást gyakoroltak az inflációra és az adósságtörlesztés gyorsítására, most ilyet nem tapasztalunk. A statisztika azt mutatja, hogy a tőkemozgás és az infláció is visszaállt a válság előtti szintre. A gazdaság teljes mértékben alkalmazkodott” – hangoztatta Uljukajev.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra számít, hogy az Európai Unió meghosszabbítja az Oroszország ellen az ukrán válság miatt kivetett szankciókat, amelyek hatálya júliusban jár le.

A Die Welt című német lapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az uniós vezetők az év második felében végzik el az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodások mélyreható politikai értékelését. Az unió a szankciók feloldását elvileg a megállapodások teljeskörű megvalósításához köti.

Bár egyes országok, mint például Ciprus vagy Magyarország ellenzi a büntetőintézkedések hatályának meghosszabbítását, Mogherini arra számít, hogy a nézetkülönbségek ellenére is fennmarad az egység, és egyhangú döntés születik.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jól értesült diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a huszonnyolc uniós tagállamból öt – Magyarország, Ciprus, Görögország, Olaszország és Szlovákia – ellenzi az Oroszországot sújtó szankciók meghosszabbítását, és a büntetőintézkedések enyhítését vagy eltörlését szorgalmazzák. Mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy ezek az országok elszánták magukat a szankciós rezsim meghosszabbításáról szóló uniós döntés megtorpedózására.

A The Wall Street Journal című amerikai lap diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a szankciók meghosszabbítása a legvalószínűbb forgatókönyv, és a tárgyalások jelenleg arról folynak, hogy további négy vagy hat hónapra terjesszék-e ki a büntetőintézkedések hatályát. Míg a múltban Magyarország és Olaszország volt a szankciók fő ellenzője, ezúttal Róma még nem döntött álláspontjáról – írta a lap, emlékeztetve arra, hogy az uniónak jóval fontosabb problémái is vannak, így a brit EU-tagság kérdése és a menekültválság, ezért valószínű, hogy meghosszabbítják majd a szankciókat, és csak decemberben térnek vissza a kérdésre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...