2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Az olasz Veneto tartomány Oroszország részeként ismeri el a Krím félszigetet

Az Olaszország északkeleti részén található, velencei székhelyű Veneto tartomány tanácsa elfogadott egy határozatot, amelyben Oroszország részeként ismerik el a Krím félszigetet és egyben felszólították az olasz kormány és az Európai Uniót, hogy töröljék el az oroszellenes szankciókat – írják olasz lapok.

A képviselők Stefano Valdegamberi kezdeményezésére 37 igennel 9 nem ellenében döntöttek arról, hogy Krímnek joga van az önrendelkezésre, emellett bizottságot hoznak létre az Oroszország elleni szankciók feloldásáról.

Stefano Valdegamberi és Luciano Sandona képviselők felszólították az olasz kormányt, hogy ítélje el az EU “Krím politikáját”, amely sérti a nemzetközi jogi normákat, valamint hátrányosan megkülönbözteti a Krím lakosságát, miután a félsziget újraegyesült Oroszországgal.

A határozat szövege felszólítja az olasz kormányt, hogy ismerje el a Krím félsziget lakóinak akaratát, amelyet a 2014-es népszavazás során fejtettek ki és azonnal törölje el az oroszellenes szankciókat, amelyeknek súlyos hatásai vannak a tartomány gazdaságára. A határozatban a népek önrendelkezési jogára és Olaszország alkotmányára hivatkoznak.

Sandona a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a határozat nem kötelező érvényű, azonban politikai hatással bír. Hozzátette, hogy az olasz kormány ragaszkodik a szankciók azonnali eltörléséhez és teljesen helyre kell állítani a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal.

A tartomány elnöke is a szankciók ellen van

Veneto tartomány elnöke Luca Zaia aki az ellenzéki Északi Liga tagja, folyamatosan sürgette az oroszellenes szankciók eltörlését. A határozat társszerzője

Marija Zaharova az orosz külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a venetoi határozat is jól mutatja, hogy az oroszellenes szankciós politika zsákutcába futott.

Korábban több német szövetségi állam köztük Szászország és Észak-Rajna-Vesztfália is a szankciók feloldását követelte.

Franciaországban is eltörölnék a szankciókat

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobboldali Köztársaságiak javaslatára a francia nemzetgyűlés határozati javaslatot fogadott el április 28-án arról, hogy felkérik a kormányt: ne támogassa az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók meghosszabbítását.

A Krím félsziget lakossága 2014 március 16-án népszavazás keretén belül döntött úgy, hogy újraegyesül Oroszországgal. A szavazók több mint 96%-a döntött az Ukrajnától való elszakadás mellett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...