2022, május 22.
16 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Hiredetés

Oroszország és Fehéroroszország közös védelmi rendszert épít

A két ország 2016-17-ben közös védelmi rendszert épít fel a megkötött szövetségi szerződésnek megfelelően. A közös munkatervet a két ország védelmi miniszterei már aláírták – írja az RBC hírügynökség.

„A tervezetet már elfogadták a két ország védelmi stratégiájával összhangban: 2016-17-ben hozzáfogunk a közös fegyveres védelem struktúráinak gyakorlati megvalósításához. Ebbe beletartozik a közös határvédelem, a légtér védelme és a rádióelektronikai védelem szerkezetének kidolgozása is” – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Ez év októberében a két ország elnöke megvitatta a Fehérorosz Köztársaság területén kialakítandó légibázis tervezetét, az erre vonatkozó előzetes szándéknyilatkozatot szeptember 19-én írta alá Alekszandr Lukasenko és Vlagyimir Putyin. A tervezett bázis kialakítása kezdetben Lida város mellett történt volna a lengyel és a litván határ közelében, később Bobrujszk városa mellett döntött a két védelmi minisztérium szakértői csoportja. A bázison SZU-27-es többfunkciós vadászgépek látják el a határ és a légtér védelmét.

A két ország vezetője 1999. december 8-án írta alá a szövetségi szerződést, amely 2000. január 26. óta van érvényben. Mindkét állam tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének, amely több országot tömörít magában, így Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán is tagja. A fehérorosz légibázis kialakítása a NATO agresszív keleti terjeszkedésének kíván gátat vetni, ugyanígy Afganisztán és Kirgizisztán határait is orosz harci repülőgépek ellenőrzik a közeljövőben.

Forrás: RBC

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS