2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Oroszország és az EU is meghosszabbította az egymás elleni szankciókat

Oroszország 2025. december 31-ig meghosszabbította az úgynevezett “barátságtalan” országokkal szembeni kereskedelmi korlátozásait csütörtökön, ugyanazon a napon, amikor az EU bejelentette, hogy megújítja a Moszkva elleni gazdasági szankciókat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amellyel 2025 végéig meghosszabbította az áruk és nyersanyagok kereskedelmének korlátozását az Egyesült Államokkal és más, Moszkva ellen szankciókat bevezető országokkal. A dokumentumot a kormány hivatalos jogi tájékoztató oldalán tették közzé.

Moszkva először 2022 márciusában vezette be a korlátozásokat, nem sokkal az ukrajnai katonai művelet kezdete és az Oroszországot célzó nyugati szankciókampány elindítása után. Az Oroszország biztonságának védelmét célzó rendelet eredetileg 2022 végéig volt érvényes, majd később az idei év végéig meghosszabbították.

A dokumentum megtiltja az olyan áruk, mint a technológiai, távközlési és orvosi berendezések, járművek, mezőgazdasági gépek és elektromos berendezések, valamint bizonyos, egy kormányzati listán szereplő nyersanyagok Oroszországból történő kivitelét.

Az Európai Tanács – az EU végrehajtó testületének része – viszont csütörtökön bejelentette, hogy úgy döntött, hat hónappal, 2024. január 31-ig meghosszabbítja az “Oroszországi Föderáció gazdaságának egyes ágazatait célzó korlátozó intézkedéseket”.

Az Európai Tanács honlapján közzétett közlemény szerint az intézkedések “a kereskedelem, a pénzügyek, a technológia és a kettős felhasználású termékek, az ipar, a közlekedés és a luxuscikkek korlátozásából” állnak.

Az intézkedések kiterjednek továbbá a tengeri szállítású nyersolaj és egyes kőolajtermékek Oroszországból az EU-ba történő behozatalának vagy szállításának tilalmára, több orosz bank kizárására a SWIFT pénzügyi üzenetküldő rendszerből, valamint több orosz médium műsorszolgáltatási tevékenységének és engedélyének felfüggesztésére.

Az EU először 2014-ben vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, válaszul a krími eseményekre. A félsziget egy népszavazást követően vált újra Oroszország részévé, miután a régió nem volt hajlandó támogatni az Ukrajna választott kormányát megdöntő puccsot.

Az EU 2022 februárja óta jelentősen növelte a szankciós nyomást, és 11 egymást követő körben példátlan korlátozásokat vezetett be Moszkvával szemben. Különböző jelentések szerint azonban az EU nagyrészt kimerítette az Oroszországra gyakorolt további gazdasági nyomásgyakorlás lehetőségeit.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó