2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Zaharova: a német páncélozott járműgyár legitim célpont lesz Ukrajnában

A Rheinmetall német védelmi óriáscég által Ukrajnában tervezett harckocsigyár építése globális provokációnak minősül – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

“Egy ilyen üzem, ha megépül, az orosz erők számára legitim célpont lesz, az ukrán védelmi ipar bármely más objektumával egyenrangúan” – mondta egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Zaharova a projektre utalt, miközben az ukrajnai magyar kisebbséggel szembeni kijevi rossz bánásmódról beszélt.

Az üzem állítólag egy túlnyomórészt magyarok lakta kárpátaljai település közelében lenne – mondta.

Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója a hónap elején a CNN-nek azt mondta, hogy ukrán munkásokat képeznének ki a cég által gyártott különböző páncélozott járművek, például a Marder gyalogsági harcjárművek, a Leopard 2 harckocsik és a Panzerhaubitze 2000 tüzérségi rendszerek javítására.

Lebecsülte az orosz csapások veszélyét, mondván, hogy az üzem “csak egy újabb” ukrán védelmi gyártóüzem lesz. A terv “12 héten belül” elindulhat – jelentette a CNN.

Kárpátalján épül fel a német Rheinmetall páncélozott járműgyára

A vállalat először márciusban jelentette be, hogy mintegy 200 millió dollárt kíván befektetni egy ukrajnai gyárba, de azt nem közölte, hogy pontosan hol épülne meg. Egyes orosz médiaorgánumok azt állították, hogy a Magyarországon Feketeardónak nevezett Csornotisziv falu közelében lévő helyszínt választhatják.

Zaharova arra figyelmeztetett, hogy ha a német fegyvergyártó megépíti az üzemet, az “Ukrajna Nyugat általi militarizálásának legújabb bizonyítékát” jelentené.

“Ha ezek a tervek valósak, akkor ez minden bizonnyal provokáció, amit a kijevi rezsim és nyugati támogatói annyira szeretnek” – tette hozzá.

Az ukrajnai konfliktus és a nyugati nemzetek döntése, hogy fokozzák a katonai termelést Kijev felfegyverzése érdekében, a védelmi vállalkozók, köztük a Rheinmetall számára is áldásos volt. A német vállalat bevétele tavaly rekordot jelentő 6,4 milliárd eurót ért el, ami 27%-os növekedést jelent 2021-hez képest.

Moszkva azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy Ukrajnát eszközként használja az Oroszország elleni proxy-háborúban. A Kijevnek szállított nyugati fegyverek csak meghosszabbítják az ellenségeskedést, és megerősítik az orosz kormány azon értékelését, hogy az országot demilitarizálni kell – érveltek tisztviselők.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó