2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Oroszország elítélte az amerikai kormány tervét az orosz vagyon elkobzásáról

Oroszország elítélte az amerikai kormány azon tervét, hogy az orosz állampolgároktól elkobzott vagyontárgyakat Ukrajnának adja, és arra figyelmeztetett, hogy a lépés aláássa a globális pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat, és aláássa a magántulajdon védelmét.

Az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetség csütörtök este kiadott közleményében “az általánosan elfogadott jogi normák nyilvánvaló figyelmen kívül hagyásával” vádolta Washingtont, miután az igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy “elkobzott” orosz vagyontárgyakat fog Kijevnek átadni.

“Az ilyen veszélyes precedensek csak arra szolgálnak, hogy az Egyesült Államokat mint a szabad vállalkozás “bástyáját” lejárassák. Washington saját kezével ássa alá mind az amerikai és a nemzetközi pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat, mind a dollár joghatóságának biztonságát” – fogalmazott a testület, amely a döntést “a tévesen megingathatatlannak tűnő alapvető amerikai értékek megsértésének” nevezte.

Joe Biden amerikai elnök először áprilisban javasolta a vagyonátadási rendszert, azt javasolva, hogy minden olyan lefoglalt vagyontárgyat, amelyről úgy gondolják, hogy “az orosz kleptokráciához kapcsolódik”, “Ukrajna támogatására” kellene fordítani.

A terv megvalósításához a kongresszusnak több törvényt kellett volna módosítania, és az igazságügyi minisztérium csütörtökön megerősítette, hogy ezek a változtatások a tavaly év végén elfogadott hatalmas, 1,7 billió dolláros kiadási csomagban szerepeltek.

Washington és szövetségesei az orosz központi bankhoz tartozó, összesen mintegy 300 milliárd dollárt kitevő vagyont is befagyasztottak, de eddig nem találtak jogi indokot arra, hogy ezt a vagyont teljes egészében elkobozzák.

A múlt héten Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a vagyonelkobzást “teljesen törvénytelen intézkedésnek minősítette, amely sérti a kereskedelmi és nemzetközi jog általánosan elfogadott normáit”.

Figyelmeztetett, hogy minden olyan kísérlet, amely orosz tulajdonban lévő pénzeszközöket akar elvenni és Ukrajnába irányítani, sérti a tulajdonjogot, és kijelentette, hogy Moszkva “megfelelő” ellenintézkedésekkel fog válaszolni.

A NATO-szövetséghez szorosan kötődő washingtoni székhelyű Atlantic Council agytröszt adatai szerint jelenleg több mint 1000 orosz szervezet és 1300 magánszemély áll amerikai szankciók hatálya alatt. Az amerikai kormányzat által tartott orosz eszközök összértékét azonban nem hozták nyilvánosságra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két újabb települést vont az ellenőrzése alá a Wagner-csoport a Donbasszban

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója szerdán közölte, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaságban, az ukránok által csak Bahmut...

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...