2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

A CIA vezetője Kijevben tájékoztatja Zelenszkijt Oroszország következő lépéseiről

William Burns CIA-igazgató csendben az ukrán fővárosba látogatott, hogy titkos megbeszélést folytasson Vlagyimir Zelenszkij elnökkel és a hírszerző apparátussal – jelentette több hírügynökség csütörtökön.

A washingtoni hírszerzési elemzések megosztása mellett a tisztviselő állítólag arra is figyelmeztetett, hogy az amerikai katonai támogatás a következő hónapokban csökkenhet a republikánusok ellenállása közepette, akik nemrég átvették a kongresszus irányítását.

Burns valamikor a múlt hét végén érkezett Kijevbe, és megvitatta “várakozásait azzal kapcsolatban, hogy Oroszország mit tervez katonailag az elkövetkező hetekben és hónapokban”, hangsúlyozva “a pillanat sürgősségét a harctéren” az ukrán erők számára – írja a Washington Post.

“Burns igazgató Kijevbe utazott, ahol találkozott az ukrán hírszerzés munkatársaival, valamint Zelenszkij elnökkel, és megerősítette, hogy továbbra is támogatjuk Ukrajnát az orosz agresszió elleni védelemben” – erősítette meg egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő a Reutersnek adott nyilatkozatában.

A megbeszélések során ukrán tisztviselők állítólag aggodalmukat fejezték ki az amerikai támogatással kapcsolatban, és megkérdezték, hogy meddig számíthatnak a támogatás folytatására.

Burns állítólag elismerte, hogy “egy bizonyos ponton nehezebb lesz a támogatás”, mivel a republikánusok ismét többségben vannak a képviselőházban, mivel számos konzervatív törvényhozó egyre kritikusabbá vált az amerikai nagylelkűséggel szemben.

Hivatalba lépése óta Joe Biden elnök több mint 27 milliárd dollár közvetlen katonai támogatást engedélyezett Kijevnek, a legutóbbi 2,5 milliárd dolláros segélycsomagot csütörtökön hagyták jóvá.

A múlt heti út nem Burns egyetlen ukrajnai látogatása volt az elmúlt évben, hiszen 2022 januárjában – hetekkel azelőtt, hogy Oroszország csapatokat küldött a szomszédos államba -, majd novemberben is találkozott Zelenszkijjel. Azt mondják, hogy “megbecsült személyiség” a kijevi tisztviselők körében a hírszerzési tájékoztatói miatt, amelyek között szerepeltek figyelmeztetések az ukrán vezető elleni merényletre irányuló tervekre és információk Oroszország katonai terveiről.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Burns tavaly novemberben Törökországban találkozott a moszkvai Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetőjével, Szergej Nariskinnel is, nagyjából akkor, amikor Kijevben járt. Bár Lavrov szerint a megbeszélések során “nem történtek kinyilatkoztatások”, megjegyezte, hogy a találkozóra Biden kérésére került sor. Nariskin eközben azt mondta, hogy kész a hét elején egy újabb tárgyalási fordulóra Burnsszel, feltéve, hogy a két fél meg tud állapodni a részletekben.

A CIA-igazgatói pályafutását megelőzően Burns korábban Barack Obama elnök alatt az Egyesült Államok oroszországi megbízottja volt. Nagykövetként a színfalak mögött figyelmeztetéseket adott ki a NATO folyamatos terjeszkedésével kapcsolatban Oroszország határai felé, és egy 2008-as, a WikiLeaks által megszerzett feljegyzést írt, amely részletesen tárgyalja a témát. Ennek ellenére Burns nyilvános megjegyzéseiben továbbra is élesen bírálja Moszkvát, és a múlt hónapban azt mondta a PBS-nek, hogy Oroszország nem “gondolja komolyan” az Ukrajnával fennálló konfliktus lezárását célzó “valódi tárgyalásokat”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....