2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Oroszország a deviza árfolyamokat is függetlenítené a dollártól

Moszkva keresi a módját annak, hogy a külföldi partnerekkel történő elszámolások devizaárfolyamait függetlenítse a dollártól – jelentette szombaton az RBK című lap, pénzpiaci és kormányzati forrásokra hivatkozva.

Oroszország fokozta erőfeszítéseit a nemzetközi elszámolások nemzeti valutára történő átváltására, miután az év elején több nyugati ország szankciókat vezetett be az ország ellen az ukrajnai konfliktussal összefüggésben. Mivel a szankciók veszélyeztették Oroszország euróban és dollárban lebonyolított tranzakcióit, ezeket a valutákat kompromittáltnak nyilvánították.

A helyi valuták határokon átnyúló kereskedelmében használt árfolyamot azonban továbbra is a dolláron keresztül számítják ki. Például a rubel-tenge árfolyam meghatározásakor a kazah valuta árfolyamát a dolláron keresztül számítják ki, hogy meghatározzák egy tenge rubelárfolyamát, és fordítva.

Az RBK forrásai szerint az orosz központi bank és a pénzügyminisztérium most a bankokkal közösen dolgozik egy olyan mechanizmuson, amely lehetővé tenné, hogy Oroszország a külföldi szerződések árát olyan új mutatók segítségével állapítsa meg, amelyek nem veszik figyelembe a dollár árfolyamát.

Ennek egyik módja egy olyan valutakosár létrehozása, amelyet feltehetően egymáshoz kötnének. Egy másik lehetőség egy új fizetési egység bevezetése a külkereskedelmi szerződésekhez, amelynek értékét olyan árucikkekhez kötnék, mint az arany és más nemesfémek. Ebben az esetben az árfolyama ezeknek az árucikkeknek a világpiaci átlagárától függne.

A harmadik lehetőség, amely szóba jöhet, az, hogy a nemzeti valutákat egyszerűen az aranyhoz vagy az olajhoz kötnék. Ez azonban szintén problémás lehet, mivel mind az olajat, mind az aranyat dollárban árazzák.

Egy forrás az RBK-nak elmondta, hogy a külkereskedelmi szerződésekben az árfolyamot a dollár helyett a kínai jüannal lehetne kiszámítani, mivel Kína nem állt a Nyugat oldalára az Oroszország elleni szankcióháborúban. A jüan azonban nem szabadon átváltható valuta, és a mechanizmus bevezetéséhez Peking beleegyezésére lenne szükség.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....