2022, május 19.
24.4 C
Budapest
13.8 C
Moszkva
Hiredetés

Orosz gazdaság: nőtt az infláció, de az arany- és devizatartalék is

Oroszországban 9,1 százalékra emelkedett a 12 havi infláció novemberben az előző havi 8,3 százalékról az orosz jegybank csütörtöki közlése szerint. Elemzők szerint az árak növekedése miatt az orosz központi bank valószínűleg emelni kényszerül majd az alapkamatot legközelebbi, december 11-i kamatdöntő ülésén. A jegybank idén eddig négyszer emelt kamatot, legutóbb a múlt hónapban, 9,5 százalékra.

 

Gyorsul az infláció

Az infláció jóval meghaladja a központi bank 6,5 százalékos inflációs célját. Ezt elsősorban az okozza, hogy gyengül a rubel – értékének csaknem harmadát elvesztette az év eleje óta -, de emeli a fogyasztói árindexet a nyugati élelmiszertermékekkel szemben augusztusban elrendelt orosz embargó is, amely az importtermékek és a hazai termékek árát egyaránt növelte.

Novemberben a fogyasztói árak 1,3 százalékkal voltak magasabbak, mint októberben. Havi szinten az élelmiszerárak 2 százalékkal emelkedtek, a nem élelmiszerek ára 0,6 százalékkal, a szolgáltatásoké 1,2 százalékkal nőtt.

Nőtt az arany- és devizatartalék

Egy szintén ma közzétett statisztika szerint ugyanakkor Oroszország arany- és devizatartaléka nőtt a november 28-val zárult héten. Az orosz jegybank adatai szerint az arany- és devizatartalék 420,5 milliárd dollár volt a vizsgált időszakban. Ez 100 millió dollárral több az egy héttel korábbinál.

A múlt év végén az orosz arany- és devizatartalék 509,6 milliárd dollár volt.

Oroszország arany- és devizatartaléka tavaly novemberben kezdett csökkenni, akkor 524,3 milliárd dollárt tett ki, azóta 103,8 milliárd dollárral apadt.

Az orosz arany- és devizatartalék utoljára a július 11-vel záródott héten nőtt, akkor 2,4 milliárd dollárral 476,70 milliárd dollárra. Azóta a tartalék csaknem 56 milliárd dollárral csökkent.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS