2022, május 19.
25.3 C
Budapest
12.6 C
Moszkva
Hiredetés

Orosz embargó: a magyar cégek minden orosz élelmiszer-biztonsági előírásnak megfeleltek

Egy most véget ért vizsgálaton a magyar cégek minden orosz élelmiszer-biztonsági előírásnak megfeleltek, így az orosz döntés után azonnal indulhatnak a szállítások – nyilatkozta Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó intézkedésekért felelős miniszteri biztos az M1 Híradó vasárnap esti műsorának. “Ezek a cégek eddig is ott voltak az orosz piacon és jelentős mennyiségű terméket vittek ki, itt feldolgozott termékekre sertéshúsra gondolok, illetőleg baromfiból is jelentős mennyiséget adtak el, mi tehát a több uniós országgal szemben most előnyben vagyunk” – fogalmazott a miniszteri biztos.

Mint a műsorban felidézték, Moszkva még augusztusban tiltotta meg többek között az uniós országokból származó hús, gyümölcs és zöldségtermékek importját, válaszul az Oroszország elleni gazdasági intézkedésekre. Csak a magyar mezőgazdaság 10 milliárd forintot vesztett ezzel. Az orosz állategészségügyi szolgálat vezetője a hétvégén azt nyilatkozta: elsőként hat uniós tagállamnak – köztük Magyarországnak engedélyezné Moszkva az újbóli exportot. Először a sertéshús-szállítás indulhat be.

Az M1 Híradó úgy tudja, hogy fél éven belül. Kitértek arra is, hogy az orosz embargó egyik legnagyobb hazai vesztese a szentesi Hungerit. Egymilliárd forint értékű árut, 1500 tonna baromfit nem tudtak tavaly Oroszországba eladni a gazdasági szankciók miatt. Masa Zoltán, a Hungerit Zrt. export igazgatója a Híradónak azt mondta: “nyilván a nyugat-európai piacok felé kellett fordulni, és úgy tudtuk a kacsatermékeket eladni, és úgy gondoljuk, ha meg is nyílnak a lehetőségek újból az orosz piac vonatkozásában, a rubel árfolyama annyira kedvezőtlen ma, hogy valószínűleg a régi szép idők csak hosszabb folyamat hatására térhetnek vissza”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS