2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

A Kreml elhárította Izrael közvetítési ajánlatát

A Kreml elhárította Izrael ajánlatát, hogy közvetítene Kijev és Moszkva között az ukrajnai válságban. Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője Szentpéterváron hétfőn nyilatkozva közölte, hogy “Oroszország rendkívüli mértékben méltányolja” Izrael kiegyensúlyozott álláspontját és készségét a konfliktus rendezésében való közreműködésre. Leszögezte azonban, hogy “ez esetben nem lehet közvetíteni Ukrajna és Oroszország között”, mert közöttük nincsen konfliktus, és “Oroszország nem részese ennek a (délkelet-ukrajnai) szembenállásnak”.

Az orosz sajtó korábban beszámolt a Moszkvában tárgyaló izraeli külügyminiszter, Avigdor Liberman kijelentéséről, amely szerint Izrael semleges marad az általa orosz-ukrán konfliktusnak nevezett ukrajnai szembenállásban. Egyszersmind úgy vélte, hogy ez az álláspont jó alapul szolgálhat a közvetítői erőfeszítések számára. Az orosz elnöki szóvivő Kijevnek arra a javaslatára is reagált, hogy vonják be az ukrajnai rendezésbe az Egyesült Államokat, illetve az Európai Uniót. Peszkov azt hangsúlyozta, hogy ehhez az ukrán vezetésnek a békés rendezésre vonatkozó politikai akaratára van szükség, és nem az a fő kérdés, kit vonjanak be a rendezésbe. Az orosz elnöki szóvivő kitért a délkelet-ukrajnai konfliktus kiéleződése kapcsán az Oroszország elleni újabb gazdasági büntetőintézkedésekkel kapcsolatos kezdeményezésekre is.

A felhívásokat “rombolónak”, semmivel sem indokolhatónak és rövidlátónak nevezte, hozzátéve, hogy azok nem változtatják meg Moszkva Ukrajna-politikáját. “Az ilyen fenyegetések, az ilyen zsarolás sohasem eredményezte, és nem fogja eredményezni, hogy Oroszország ilyen nyomás alatt megváltoztassa következetes és jól ismert álláspontját” – jelentette ki.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is kifejtette Moszkva álláspontját az esetleges nyugati szankciókkal kapcsolatban, miután az orosz fővárosban hétfőn tárgyalt izraeli kollégájával, Avigdor Libermannal. Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, arra számít, hogy “az ésszerűség, az objektív és törvényes nemzeti érdekek győznek”. Hozzátette, meggyőződése, hogy más vélemények is léteznek Nyugaton.

Lavrov egyaránt élesen bírálta Kijevet és a Nyugatot. Az ukrán hatalmat a délkelet-ukrajnai békés rendezési folyamat szétverésével vádolta, és leszögezte, hogy ez “kilátástalan kísérlet”. Azt is közölte, hogy nem szabad “bocsánatkérést” elvárni a délkelet-ukrajnai “felkelőktől”, mert ők azokat az ukrán állásokat támadják, ahonnan lőnek rájuk.

Kijelentette: a nyugati államok “krónikus szokásává vált, hogy mindenért a felkelőket okolják”. Remélte, hogy a Nyugat nem fogja tétlenül nézni és igazolni “a kijevi hatalom erőszakos fellépését Délkelet-Ukrajnában”. Az orosz külügyminiszter mindazonáltal közölte, hogy Moszkva a békés rendezési folyamat felújításáért lép fel, és bejelentette: úgy tudja, hogy a közeli napokban találkozni fognak Kijev és a “felkelők” képviselői.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...