2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Orbán: Meg kell állapodni Oroszországgal

Magyarországnak meg kell állapodnia Oroszországgal a hosszú távú földgázszállítási szerződésekről annak érdekében, hogy a magyar gazdaság működni tudjon, és biztosított legyen a háztartások gázellátása – jelentette ki pénteken Brüsszelben a közszolgálati média tudósítóinak nyilatkozva Orbán Viktor. A kormányfő tudatta azt is, bízik abban, hogy a megállapodás fő pontjairól Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásán sikerül megegyezni. A miniszterelnök mások mellett az Európai Bizottság és az Európai Tanács új elnökével, Jean-Claude Junckerrel és Donald Tuskkal is találkozott Brüsszelben.

“Mindenki szeretné tudni, hogy mi lesz. Mondtam nekik, hogy én is” – fogalmazott a Putyin-látogatással összefüggésben a kormányfő, aki kiemelte: nem sokkal az orosz elnökkel tartandó találkozója előtt Angela Merkel német kancellár is Magyarországra látogat, és az eddigi tapasztalatokat vele áttekintve tud majd utána leülni tárgyalni Vlagyimir Putyinnal. Az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban Orbán Viktor tudatta, Magyarország világossá fogja tenni, hogy fontosnak tartja a nemzetközi jog tiszteletben tartását, de nem akar a gazdasági kapcsolatoknak és a magyar gazdaságnak ártó helyzetet.

A kormányfő úgy vélte, hogy Magyarország ésszerű megoldásra törekszik, értelmes kiutat keres a jelenlegi helyzetből. Orbán Viktor a Déli Áramlat földgázvezeték kiépítésének meghiúsulásáról is szólt, arra az álláspontra helyezkedve, hogy az nem oldott volna meg minden problémát, de egyet biztosan, hogy ne csak Ukrajnán keresztül érkezzen orosz gáz Magyarországra. “De ez már nincs, a problémák pedig itt maradtak, és helyette csak ötletek vannak” – mutatott rá a miniszterelnök.

A kormányfő arra is kitért, hogy miután az Európai Unió 28 tagállamból áll, az orosz kérdésben szinte “ahány ország, annyi álláspont”, mert minden tagállamnak más a helyzete. Orbán Viktor egyúttal úgy vélte, hogy a kommunista korszakból származó örökség lehet, hogy a külkapcsolatokra sokan úgy tekintenek, hogy valaki más majd megmondja Magyarországnak, hogy mit kell tennie. “Húsz éve dolgozom azon, hogy mindenkinek elmondjam, újra és újra nyugodtan, hogy mi, amikor beléptünk az Európai Unióba, akkor szövetségeseket választottunk, és nem főnököt” – hangoztatta a kormányfő, majd hozzátette: Magyarországnak nincs főnöke.

A miniszterelnök brüsszeli útja afféle bemutatkozó, udvariassági látogatás is volt egyben, mert mind Junckerrel, mind Tuskkal most folytatott először kétoldalú megbeszélést Brüsszelben, mióta a volt luxemburgi és az egykori lengyel miniszterelnök hivatalba lépett uniós vezetőként.

Orbán Viktor elmondta, egyenes és őszinte kapcsolatokra törekszik mindenkivel. “Nem szeretem a sumákolós külpolitikát” – fogalmazott a kormányfő, aki szerint érdemes rögtön az elején tisztázni, ha nem egyeznek az álláspontok, mert ez rövid távon konfliktusokhoz vezethet ugyan, de hosszabb távon bizalmat teremt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...