2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Örményország Moszkva-barát újságírókat tartóztatott le

A Szputnyik Örményország (Sputnik Armenija) tudósítóját, Asot Gevorkijant és Mihail Badaljan bloggert őrizetbe vették az azerbajdzsáni határ közelében – erősítette meg csütörtökön a jereváni kormány.

Gevorkijan és Badaljan azon hét személy között volt, akiket szerdán és csütörtökön tartóztattak le Szüunik tartományban – közölte Gor Abrahamjan, az örményországi Nyomozó Bizottság szóvivője. Hozzátette, hogy a letartóztatások a büntető törvénykönyv 355. cikkének feltételezett megsértésével kapcsolatosak, amelyet “lőfegyverek és lőszerek illegális kereskedelmeként” írnak le.

A Sputnik Armenija szerint Gevorkijan egy rádióműsoron dolgozott, amely az örmények életéről szólt az Azerbajdzsánnal határos régióban, ahol az elmúlt években szórványos összecsapások voltak.

Badaljant szerda este “ismeretlen, maszkot viselő férfiak vitték el egy gorisi szállodától” – közölte Jevgenyij Primakov, a Rosszotrudnyicesztvo orosz nemzetközi együttműködési ügynökség vezetője.

Primakov a Sputnik rádióműsorának is házigazdája. A közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, hogy Badaljan kedd este vendég volt, és “meglehetősen erőteljesen kifejtette az ellenzéki álláspontot, és bírálta az örmény kormányt” az adásban.

“Nem tartom kizártnak, hogy ez egy újabb provokáció a közelgő jereváni orosz-örmény médiafórummal kapcsolatban” – mondta Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő, megjegyezve, hogy a Nyugat “sok pénzt” fektetett az orosz-örmény kapcsolatok szétzúzásába.

“Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy az a kormány, amely azzal a jelszóval került hatalomra, hogy “a szólásszabadság mindenki abszolút joga”, jóváhagyja az újságírók üldözését és blokkolja a szabad információáramlást” – tette hozzá Zaharova.

Örményország tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ), amelynek Oroszország, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán is tagja. Oroszország segített közvetíteni az Örményország és Azerbajdzsán közötti tűzszünetet 2020-ban, a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt 44 napig tartó konfliktus után.

Nikol Pashinjan örmény miniszterelnök a közelmúltban a La Repubblica olasz lapnak adott interjújában azzal vádolta Oroszországot, hogy “magára hagyta” a Dél-Kaukázust, amivel Moszkva nem értett egyet.

“Oroszországban több örmény él, mint magában Örményországban” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hozzátéve, hogy Moszkva “nem hagyhatja magára Örményországot”, mert Oroszország “szerves része ennek a régiónak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó