2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Array

Olimpia: a Külügyminisztérium tanácsai a Szocsiba utazó magyaroknak

A Magyar Külügyminisztérium hasznos tanácsokkal látja el a Szocsiba utazókat. A belépőjeggyel rendelkezők kizárólag csak fényképes szurkolói igazolvánnyal léphetnek be a sporteseményekre. A szervezők elképzelése szerint a szurkolói igazolványokat ugyancsak az olimpia hivatalos honlapján kell majd elektronikus úton megkérni (az igazolványokhoz szükséges lesz legalább egy jegy számára). Több jegyhez elegendő egy igazolványt készíttetni. A szurkolói igazolványokat később ismertetett helyszíneken (pl. moszkvai és szocsi repülőtér, Szocsi város különböző pontjai, stb.) lehet majd átvenni útlevél felmutatásával. – A Szocsi Olimpiára (Oroszországba) történő utazáshoz érvényes útlevél és orosz vízum szükséges. Az orosz vízumot a budapesti orosz konzulátuson kell megkérni (Budapest, Andrássy út 104., a földalatti Bajza utca állomása) az alábbi vízumkérőlap elektronikus kitöltésével: https://visa.kdmid.ru/

A konzulátusra az alábbiakat kell bevinni a vízum ügyintézéshez:

1. Legalább 2014 augusztusáig érvényes útlevél

2. 1 db. igazolványkép

3. kitöltött, kinyomtatott vízumkérő űrlap

4. egészségügyi (turista) biztosítás az oroszországi tartózkodás idejére (nagyon fontos, hiányában nem adják ki a vízumot).

5. 35 euró (normál, nem sürgős esetben)

Mindenképpen érdemes már az elutazás előtt gondoskodni a szállásról. – Az olimpia két fő helyszínen, a partvidéken (jégkorong, korcsolyaversenyek, curling, nyitó- és záróünnepség) és a hegyvidéken (sífutás, biatlon, lesiklás, bob, szánkó, műugrás) kerül megrendezésre. Mindkét helyszín és a repülőtér is közelebb esik Szocsi Adler nevű városrészéhez, ezért érdemesebb a szállást Adlerben lefoglalni.

A Szocsi és Adler közötti távolság 30 km. Szocsiban érdekesebb megszállni, de onnan a versenyek helyszínére esetenként hosszabb utazásra kell felkészülni. Az utak szűk áteresztő képessége miatt gyakoriak a forgalmi dugók, a taxik és a buszok a 30 km-es távot gyakran több mint egy óra alatt teszik meg. Érdemes a helyi érdekű vasutat (HÉV) használni az olimpiai helyszínek megközelítésekor: a szervezők ígérete szerint Szocsi pályaudvarról Adler érintésével rendszeres HÉV-járatok indulnak majd az olimpiai helyszínekre (a partvidékire és a hegyvidékire).

A hegyvidéki helyszínen a HÉV Estosadok megállójában kell kiszállni a műugrás versenyszámhoz, Krsznaja Poljana végállomásig kell menni a többi versenyszámhoz. A szervezők egyelőre még nem döntötték el, hogy a belépőjegy menetjegyként felhasználható lesz-e, vagy külön jegyet kell majd venni minden alkalommal.

A repülőtéri utazáshoz tanácsos ugyancsak a megbízható Aeroexpress nevű reptéri vonatot használni, mely az olimpia idején nagy gyakorisággal fog járni Adler érintésével Szocsiba és vissza. Menetidő: reptér-Adler: 15 perc, Adler-Szocsi: 30 perc. – Szocsiba számos orosz légitársaság repül menetrendszerinti járattal Moszkvából vagy Szentpétervárról (UTAir, Transaero, Aeroflot, S7). Budapestről indulva és aznapi moszkvai átszállást feltételezve érdemes olyan légitársaságot választani, amely a Seremetyevó reptérről indul, ellenkező esetben bonyodalmas lehet a moszkvai repülőterek közötti utazás.

Európából közvetlen járatokat a Luthansa és a Turkish Airlines tervez indítani Szocsiba az olimpia idejére.

Szocsiban/Adlerben a nagyobb szállodákban és éttermekben elfogadják a bankkártyákat, de a kisebb szálláshelyeken, a legtöbb étteremben, a boltok többségében, a piacokon és a taxikban csak készpénzzel lehet fizetni. A hivatalos fizető eszköz az orosz rubel, más készpénzt nem fogadnak el. Szocsiban és Adlerben ritka a pénzváltóhely, ezért érdemes előre készpénz rubelről gondoskodni. Készpénzfelvételre lehet használni a bankautomatákat, a legmegbízhatóbbak a viszonylag gyakori Szberbank (Sberbank) zöld automatái, amelyek angol nyelvű menüt is felkínálnak. Nagyon ritka az olyan hely, ahol hitelkártyával (pl. AMEX) lehet fizetni, így erre a fizetési lehetőségre nem érdemes felkészülni.

Az olimpiai helyszíneken és a nagyobb szállodákban beszélnek idegen nyelveken, a boltokban, éttermekben, taxikban azonban jellemzően nem, ezért érdemes néhány alap orosz kifejezést előre elsajátítani. A taxissal – amennyiben nincs taxiórája – minden esetben előzetesen meg kell állapodni a menetdíjról, még akkor is, ha a taxit a szálloda rendelte meg. Van olyan taxitársaság, amelyik a csomagszállításért felárat kér, ezért ezt is ajánlatos előre tisztázni. – A versenyhelyszínek megközelítésekor tanácsos figyelembe venni, hogy az orosz illetékesek rendkívül szigorú, hosszadalmas biztonsági ellenőrzéseket fognak végezni a bejáratoknál. Az olimpia időszakában az egész városban kiemelt szintű rendfenntartó jelenlét várható.

Belépőjegyek: http://tickets.sochi2014.com/sochi2014.htm (csak VISA kártyával lehet fizetni, mivel a kártyatársaság az egyik szponzor)

Vízum: https://visa.kdmid.ru/ (Konzulátus: Budapest, Andrássy út 104.)

Hivatalos weboldal: www.sochi2014.com Facebook: www.facebook.com/sochi2014

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó