2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva
Array

Magyarországot és Oroszországot kedvelik a legkevésbé a románok

A románok Magyarországot és Oroszországot kedvelik a legkevésbé – derült ki egy hétfőn ismertetett közvélemény-kutatásból, amelyben Románia öt szomszédja, valamint a román közélet számára jelentős 13 távolabbi ország szerepelt. Az Adevarul című liberális kötődésű lap megrendelésére szeptemberben országos reprezentatív mintán készült felmérés során a megkérdezetteknek arra kellett válaszolniuk, hogy inkább pozitív, vagy inkább negatív érzelmekkel viszonyulnak-e a felmérésben szereplő 18 országhoz.

A válaszokból kiderült, hogy a románok körében Nagy-Britannia a legkedveltebb ország, amellyel kapcsolatban a megkérdezettek 75 százaléka szimpátiát érez. Dobogós még a toplistán Németország (74%) és Franciaország (73%), majd Spanyolország (73%) és Olaszország (70%) következik, azok az országok, ahol a legtöbb román vendégmunkás dolgozik. Mindössze két ország esetében voltak többen a negatív érzelmeket tápláló válaszadók a pozitívan viszonyulókkal szemben.

A válaszadók 56 százaléka számára antipatikus és csak 29 számára szimpatikus Magyarország, míg Oroszországot 45 százalékuk nézi rossz szemmel és csak 37 százalékuk kedveli. Az Adevarul a felmérés eredményeit ismertető cikkében is azt emelte ki, hogy a románok Magyarországot kedvelik a legkevésbé, amit a “történelmi rivalizálásnak” tulajdonít.

A román szimpátia-listán a sereghajtók közé került Ukrajna (41%), Törökország (47%) és Bulgária (50%). A szomszédos országok közül a románok a Moldovai Köztársaságot kedvelik a leginkább, amelyhez a válaszadók kétharmada pozitív érzelmekkel viszonyul.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó