2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Olaszország lefoglalta a Szicíliában működő orosz olajfinomítót

Az olasz kormány állami vagyonkezelés alá helyezte a Lukoil orosz olajipari vállalat, a legnagyobb orosz magánvállalat tulajdonában lévő szicíliai finomítót, napokkal az orosz nyersolajimportra vonatkozó uniós embargó előtt – jelentette csütörtökön az AFP kormányzati forrásokra hivatkozva.

A Szirakúza melletti ISAB létesítmény az egyik legnagyobb Európában, és Olaszország nyersolajának egyötödét finomítja. Az üzem eddig kizárólag orosz uráli olajra támaszkodott, és most a termelés leállítását és bezárását kockáztatja, amint az uniós tilalom december 5-én hatályba lép.

Az olasz kormány “ideiglenes megoldáson” dolgozik a finomító működésének fenntartására a munkahelyek megőrzése és az energiaellátás biztosítása érdekében, és nem zárja ki az államosítást sem – jelentette a La Republica a szicíliai régió elnökére, Renato Schifanira hivatkozva.

Azzal, hogy az állam átveszi az irányítást, az üzem úgy tudja majd folytatni a termelést, hogy más beszállítóktól vásárol olajat, az állami tulajdonú SACE hitelügynökség pedig garanciát nyújt a hitelező bankoknak – tette hozzá a lap.

Az olasz gazdasági fejlesztési minisztérium szerint az ISAB finomító “ideiglenes igazgatása” legfeljebb egy évig tart, és további 12 hónappal meghosszabbítható “az energiaellátás biztonságát fenyegető súlyos és közvetlen veszély esetén”.

“A sürgősségi beavatkozás célja egy stratégiai fontosságú nemzeti energiaközpont és a Szicília és az egész ország számára oly fontos foglalkoztatási szint védelme” – mondta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök rövid nyilatkozatában.

Bár a Lukoil nem áll uniós szankciók hatálya alatt, a nyugati bankok nem hajlandóak üzletelni az orosz vállalattal, mert attól tartanak, hogy a jövőben szankciókkal sújtják az Egyesült Államokban, ahol a céget már 2014 óta szankcionálják.

Azzal, hogy Olaszország átvette az orosz vállalat irányítását, Németország példáját követi. Berlin szeptemberben vette át az ellenőrzést a Rosznyefty orosz állami olajipari óriásvállalat vagyona felett, amely számos finomítót üzemeltetett az országban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...